Stát zřejmě neobnoví železnici mezi Lovosicemi a Teplicemi

6. duben 2018 09:30

V roce 2013 poškodil železniční trať mezi Teplicemi a Lovosicemi u Prackovic nad Labem sesuv půdy, který zasáhl i tehdy ještě nedostavěnou dálnici D8. Místo vlaků tak už téměř pět let jezdí mezi Radejčínem a Lovosicemi autobusy. A tak to pravděpodobně už zůstane.

Obnovu železnice mezi Radejčínem a Dobkovičkami zamítla komise ministerstva dopravy.

„Centrální komise ministerstva dopravy neodsouhlasila na svém jednání záměr projektu na obnovu předmětné železniční tratě, který předložila Správa železniční dopravní cesty,“ potvrdila mluvčí resortu Lenka Rezková.

S rozhodnutím nesouhlasil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM. „Říká se, že slibem nezarmoutíš, a pan ministr nás tenkrát nezarmoutil, když to slíbil. Přesto jsem ale slib ministra dopravy, když to řekl veřejně, považoval za věc, která platí,“ odkazoval hejtman Bubeníček na ministerský slib na obnovení trati v Českém středohoří.

Ministerstvo dopravy názor hejtmana chápe. „Mrzí nás to a chápeme Ústecký kraj, že chce od státu, aby regionální trať zachoval. Bohužel není ekonomicky obhajitelné investovat tak vysokou částku a splnit původní slib o obnově trati. Za to se obyvatelům Ústeckého kraje, kteří trať využívali, omlouváme,“ dodala Lenka Rezková.

Podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka byly dosud zveřejněné odhady na opravu trati nereálné: „Když jednou někdo orientačně spočítal 230, tak to nemůže za 5 let orientačně spočítat na 800, když se dívá na stejnou věc.“

Poslední zveřejněný odhad ceny oprav trati mezi Lovosicemi a Teplicemi totiž hovořil o částce zhruba 800 milionů korun.

Cena opravy by ale byla podle Lenky Rezkové z ministerstva dopravy prý ještě vyšší. „Náklady na opravu by se vyšplhaly až ke 3 miliardám korun.“

Trať poškodil v roce 2013 sesuv, podobně jako blízkou dálnici D8. Ústecký kraj má na železnici objednanou dopravu do roku 2020. Vlaky tam v rámci dlouhodobé výluky nahradily autobusy. O problému chce hejtman jednat i s vládou, která má v květnu zavítat do kraje na oficiální návštěvu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio