Stát prý výrazněji nepomůže při vracení evropských dotací za chyby v ROP Severozápad

6. březen 2013

Ústecký a Karlovarský kraj se zdráhají zaplatit zhruba dvě a půl miliardy korun, které chce vrátit Brusel za chyby v dotačním programu Severozápad. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM navrhuje, aby polovinu částky zaplatil stát. Právě státní a evropské orgány podle něj schválily systém, jakým program fungoval. To ale premiér Petr Nečas z ODS odmítl.

Podle předsedy vlády by taková pomoc Ústeckému a Karlovarskému kraji vedla k menší zodpovědnosti regionálních politiků.

„Prohloubení ekonomických a sociálních problémů těchto dvou krajů znamená zvýšené výdaje ze státního rozpočtu na sociálních dávkách, snížené příjmy z daní a podobně, takže je to složitější otázka. My jsem připraveni o ní jednat, ale představa, že dva kraje nesou politickou odpovědnost za špatně fungující Regionální operační program a zaplatí to stát, není reálná,“ uvedl včera Nečas.

Připustil ale, že určitá dohoda je možná především s ohledem na možné následky pro oba kraje.

„Zda to neprohloubí výrazně nebo dokonce v některých aspektech dramaticky tyto ekonomické a sociální problémy. To je jediný důvod, proč jsme o tom případně ochotni diskutovat. Ale já v tuto chvíli nechci vůbec slibovat jakékoliv řešení z hlediska státního rozpočtu. Považoval bych to za nezodpovědné mimo jiné i proto, že za nos se musí chytnout především ti politici, kteří nesou zodpovědnost za fungování tohoto operačního programu. A oba dva kraje primárně,“ dodal.

O situaci kolem vracení evropských peněz bude dnes jednat výbor programu Severozápad složený z politiků Ústeckého a Karlovarského kraje. Zítra je pak čeká další jednání na ministerstvu financí.

autor: hau
Spustit audio