Stanislav Hnělička – válečný hrdina, celoživotní bojovník za svobodu a demokracii, rodák z Liberce

22. únor 2024

Bojoval na západní frontě a zažil peklo v africké poušti. Dostal francouzský Řád čestné legie i Řád bílého lva. Ačkoliv byl liberecký rodák, válečný hrdina Stanislav Hnělička, mnohokrát blízko smrti, dožil se 94 let.

Narodil se v roce 1922. Z okupovaného Československa utekl v roce 1940 ještě jako sedmnáctiletý. Bez jídla přešel v prosinci 300 kilometrů mezi Rakouskem a Jugoslávií, aby se nakonec stal jedním z nejmladších vojáků československé zahraniční armády.

V Tobruku prokázal velké hrdinství jako člen průzkumných hlídek pronikajících na nepřátelské území. Byl zde také velitelem protiletadlového děla. O své zážitky se později podělil s režisérem Václavem Marhoulem, který film s názvem Tobruk natočil.

Hnělička se pak přesunul do Anglie. Jako člen tankového praporu se v roce 1944 vylodil v Normandii a zúčastnil se bojů u Dunkerque a v Belgii.

Po roce 1948 byl Stanislav Hnělička komunistickým režimem perzekuován. Sedm měsíců strávil ve vězení. Potom musel pracovat v dolech, jako lesní dělník nebo u stavebního podniku.

V roce 1968 bránil v Praze rozhlas před sovětskou armádou. Když tehdy Václav Havel s hercem Janem Třískou vysílali svá provolání z libereckého rozhlasového studia, pomáhal zatarasit vchod do budovy.

Brigádní generál Stanislav Hnělička bojoval za svobodu a demokracii celý život. Zemřel v liberecké nemocnici v roce 2016.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.