Stanislav Eichler - hejtman Libereckého kraje

10. prosinec 2009

Ve čtvrtek 10. prosince byl hostem v našem vysílání Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje. Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiloženém audiozáznamu.

Níže naleznete celý rozhovor v textové podobě...

Jarmila Pešlová, moderátorka: Deset hodin a 16 minut, a to je čas, kdy pravidelně ve studiu Českého rozhlasu Sever usedá host. Dnešek není výjimkou, se mnou je tu hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler, dobrý den.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Hezký dobrý den všem posluchačům Rádia Český rozhlas sever.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak já jsem ráda, že jste si na nás udělal čas před Vánocemi, protože to bývá takové hektické období. Já jsem se vás chtěla zeptat, jak vy prožíváte ten advent? Máte třeba čas, kromě práce, například pomoci doma s cukrovím?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak já se přiznám, že ten čas adventu, když si spoluobčané užívají, tak já příliš času nemám a mám ty dny velmi, velmi hektické, takže se přiznám, že cukroví skutečně nedělám.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Cukroví nepečete. A co dárky? Dárky kupujete?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Dárky zásadně kupuji 23., nebo 24. prosince, abych neměl příliš času na to přemýšlet, jestli jsem vybral dobře nebo špatně, protože bych se s tím potom strašně trápil.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Jo, takže vy si na to vyhraníte Štědrý den ráno. No a co vy sám byste si přál pod stromeček?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak já nevím, co bych si přál pod stromeček? Asi, asi tak jako většina občanů spíš do Nového roku, zdraví a pohodu, a to, aby se nám práce dařila.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak, tak to vám samozřejmě přeju. Doufám ale, že pod stromeček dostanete i nějaký opravdický dárek. Ovšem dnes nebudeme mluvit jen o Vánocích, budeme mluvit také třeba o záchranné službě Libereckého kraje, o dopravě, i o sloučení sklářských škol - po písničce.

písnička

Jarmila Pešlová, moderátorka: Jsme dva velcí blázni - tak se jmenovala písnička, kterou zpívala Stáňa Nebohá a Frank Drahoňovský na Českém rozhlase Sever a je čas na povídání. Se mnou je tu hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler. Já bych začala takovou, řekla bych, velkou událostí pro náš kraj, protože dnes přijede, asi tak za hodinu, policejní prezident České republiky, pan Martinů a bude slavnostně otevřeno krajské ředitelství policie. Je to tak?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ano, máte pravdu. Je to, je to velký den. Zúročila se celoroční naše práce, kdy my jsme počátkem tohoto roku iniciovali zřízení plnohodnotné krajské policie v Libereckém kraji. Ta by byla zřízena podle zákona od 1. 1. 2012 a nám se podařilo po intenzivních jednáních, kdy nám pomáhali i poslanci za Liberecký kraj, senátoři, dosáhnout toho zřízení plnohodnotného ředitelství krajské policie v Libereckém kraji o dva roky dříve a je to velký, velké plus pro občany, kteří již nebudou muset cestovat do Ústí nad Labem nebo dokonce ze semilského okresu do Hradce Králové, ale budou mít své krajské ředitelství tady v Liberci.

Jarmila Pešlová, moderátorka: To znamená, od 1. ledna můžeme chodit jenom do Liberce?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ano, je to tak. Zatím bude působit krajské ředitelství policie v bývalé budově pracovního úřadu na třídě Milady Horákové a současně příští rok se začne přestavovat stávající, se začnou přestavovat stávající prostory Okresního ředitelství Policie České republiky v Pastýřské ulici.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak, tolik tedy k policii. Teď bych se vás ráda zeptala na zdravotní záchrannou službu Libereckého kraje, protože tam, připomenu, že jste někdy v létě, v srpnu odvolali Zdeňka Kubra z funkce ředitele, a poté jste nařídili kontrolu. Proč? To bylo jen tak pro pořádek, nebo existovalo nějaké podezření, že něco není v pořádku?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: A tak je samozřejmě zvykem při výměně ředitelů rozpočtových organizací udělat inventury a udělat kontroly a tato kontrola se nechala udělat formou auditu a to za období roku 2007 až 2009 a ten audit odhalil některé hrubé nedostatky, především v evidenci v účetnictví, ve fakturách a tak jsme se rozhodli udělat podrobný interní audit právě při nástupu nového pana ředitele.

Jarmila Pešlová, moderátorka: A ten interní audit prováděli úředníci krajského úřadu nebo kdo?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Co se týče interního auditu, tak samozřejmě to provádí oddělení kontroly krajského úřadu.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Vy jste říkal, hrubé nedostatky. Co, co je hrubý nedostatek konkrétně?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak hrubý nedostatek je, hrubé nedostatky především ve smlouvách, ono bylo zkontrolováno takřka 500 smluv a v 36 smlouvách byly zjištěny nedostatky, jednak administrativní, to znamená, chyběly, chyběly podpisy na objednávkách, nebyly na některé akce vyhlášeny výběrové řízení v souladu se zákonem, dokonce tam chybí projekt informačních technologií v hodnotě jednoho milionu 250 tisíc korun, takže to jsou ty závažné nedostatky.

Jarmila Pešlová, moderátorka: A myslíte si, říkáte chybí projekt, že se někde zašantročil, že je to nedbalost, nebo se domníváte, že tam skutečně šlo o nějaké nekalé úmysly?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak to by bylo samozřejmě předjímání a je to otázkou dalšího, dalšího šetření. Ta skutečnost je taková, že tento projekt v této hodnotě, kterou jsem uvedl, v současné době není k dispozici a chybí.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Co uděláte pro to, aby se příště taková situace neopakovala? Není to třeba o tom, že kontroly nebo kontrolní mechanismus kraje není dostatečný? Teď nemluvím jen o záchrance, obecně o dalších organizacích?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ne, ne, tak to není. Musíme začít u té organizace, u které byly ty nedostatky zjištěny a problém je, že předešlý ředitel dokonce oddělení kontroly této organizace zrušil a tím pádem ta kontrola tam byla ... nebyla takřka, takřka žádná, a to asi umožnilo v těch chybách pokračovat a co se týče kontrolního oddělení krajského úřadu, tak ten se řídí plánem práce a pravidelně samozřejmě tu kontrolu zdravotnickému zařízení, včetně záchranné služby provádí.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Pusťme si písničku od Jaromíra Nohavici, no a pak se k záchranné službě ještě vrátíme.

písnička

Jarmila Pešlová, moderátorka: Deset hodin 27 minut, posloucháte Český rozhlas Sever a se mnou je tu dnes hejtman Libereckého kraje, pan Stanislav Eichler, mluvili jsme před písničkou o záchranné službě v Liberci, kde se našly podle auditů a podle vás vážné nedostatky a jak to tedy celé bude dál pokračovat? Vy jste údajně podali trestní oznámení.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak není to až takto, je to tak, že výsledek této kontroly byl projednán na zasedání rady Libereckého kraje, a to 30. 11. a 7. 12. tohoto roku rada mimo jiné uložila řediteli krajského úřadu, aby podnikl náležité právní kroky v této věci, čili kroky, které nám, které nám ukládá zákon. Já bych chtěl ještě jenom říci, že samozřejmě celá tato situace kolem záchranné služby Libereckého kraje v tento okamžik nemá vliv na dostupnost zdravotnické, rychlé zdravotnické pomoci a záchranné služby a je to spíše otázka jaksi ekonomická, účetní, finanční a my potřebujeme, aby zodpovědní lidé se skutečně zodpovědně chovali k financím, o kterých rozhodují a s kterými manipulují.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak, to znamená ale pro nás pacienty z toho ..., nebo potencionální pacienty z toho nevyplývá žádné nebezpečí?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ne.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak, teď bych se ráda dostala k dopravě, protože kraj zavedl IDOL - integrovaný dopravní systém Libereckého kraje, kde si lidé mohou na Opus-card platit MHD, vlaky, autobusy. Osvědčil se ten systém? Jak si na něj lidé zvykli?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak já musím říct, že plnohodnotně byl IDOL spuštěn k 1. červenci tohoto roku a my jsme velmi příjemně překvapeni tím, jak se dostává do podvědomí občanů Libereckého kraje. My k dnešnímu dni jsme vydali 51 tisíc aktivních karet a věříme, že v příštím roce se tento počet zdvojnásobí, protože přináší občanům Libereckého kraje nesporné výhody.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Hm, to znamená i třeba slevy?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak, například slevy, kdy si můžou za cenu třiceti jednotlivých jízdenek, v podstatě můžou absolvovat 42 jízd, pokud si koupí těch 30 jízdenek najednou. To znamená 12 jízd mají zdarma.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Hm, tak to zní zajímavě. Teď je konec roku to znamená mění se jízdní řády a podobně. Samozřejmě kraj objednává dopravu. Tak začala bych u železniční dopravy. Mění se něco zásadního?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Já si nemyslím, že se mění něco zásadního. Určitě se ...

Jarmila Pešlová, moderátorka: Jako třeba méně spojů nebo tak?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ne, ne. Dochází k některým změnám, řekněme. To znamená méně spojů na některých málo frekventovaných tratích ano, já bych mohl možná i jmenovat trať Stará Paka - Lomnice nad Popelkou anebo Jilemnice - Rokytnice nad Jizerou. Tam dojde k omezení, nikoli zrušení. To, prosím, jaksi rozlišujme. Na druhou stranu proti tomu zase dochází k posílení velmi frekventované tratě Liberec - Frýdlant, kdy ve špičce budou ty soupravy jezdit dokonce každých 30 minut. Takže já si myslím, že to je určitě krok dopředu. Co se týká toho omezení těch tratí, které jsem jmenoval, tak je potřeba také říci ovšem, že k tomu omezení došlo právě v důsledku toho, že paralelně s těmito spoji jezdily i autobusové spoje, tak aby k té paralele nedocházelo, tak proto jsme to vyrovnali v rámci jakýchsi ekonomických opatření.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Takže tam budou lidé jezdit autobusem. No a kolik vlastně kraj utratí za tu železniční dopravu? Je to v příštím roce méně, více, stejně? Protože říkal jste, že některé spoje se utlumí, jiné se zase přidají.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak my bychom museli samozřejmě rozlišovat železniční dopravu a autobusovou dopravu. Co se týká železniční dopravy, tak ta stojí ročně Liberecký kraj kolem 220 milionů korun, co se týká autobusové dopravy, tak tam dotuje kraj prokazatelné ztráty jednotlivých dopravců. To znamená, například u ČSAD Liberec je to částka převyšující 50 milionů korun. Takže ty částky nejsou malé. Jak vidíte, je potřeba s nimi velmi efektivně hospodařit a účelně, tak aby nejezdily zbytečně prázdné spoje, o tom jsem tady již hovořil. A co se týká té ceny, tak pochopitelně ten tlak je v rámci inflace, i na to, že rok od roku jsou ty, ty spoje dražší. Nám se podařilo, tak jak bylo teď hodně medializováno, to, že se nevyhlásilo výběrové řízení na dopravní obslužnost a byla uzavřena v rámci krajů smlouva s Českými drahami na 10 let, tak je potřeba říci ale, že díky této smlouvě, ale ona to není smlouva, ono je to memorandum, díky tomuto memorandu ty ceny zmrazit na deset let, a to už nikdo neřekl, kdežto, kdybychom to dali soukromému dopravci, tak ten by dneska jistě jezdil za ceny, za které jezdí České dráhy, ale příští rok bychom to měli třeba o 20 % dražší, kdežto takto máme jistotu, že 10 let budeme jezdit za stejné peníze.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak to je dobrá zpráva. Teď je čas na písničku, no a potom si budeme o sklářských školách.

písnička

Jarmila Pešlová, moderátorka: A hostem Českého rozhlasu Sever je dnes Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje. Tak a jedna věc, která teď podle mne trošku hýbe Libereckým krajem, je sloučení škol, škola v Kamenickém Šenově se má sloučit se školou v Novém Boru, studentům se to nelíbí. Pořádali dokonce protestní pochod a argumentují tím, že škola v Kamenickém Šenově má delší tradici. Proč chce tedy kraj přilepit tu školu v Kamenickém Šenově k té novoborské, pane hejtmane?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ano, máte pravdu. Já jsem rád za tuto otázku, protože v poslední době, jak v médiích, tak mezi lidmi, běhalo spoustu fám o tomto sloučení a vy jste to nazvala správně "sloučením" - nejedná se o zrušení té školy, ale o sloučení! Co se týká školy v České Kamenici, pardon ...

Jarmila Pešlová, moderátorka: V Kamenickém Šenově.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: ... v Kamenickém Šenově, tak tato umělecká škola, je pravdou, že má víc jak 150letou tradici. Problém je v tom, že její kapacita je více jak 150 žáků a dneska tam studuje, nebo je ta kapacita naplněna na něco málo přes 30 %. To prostě není možné tento stav dále, dále jaksi udržovat a musíme přistoupit z hlediska ekonomiky tedy k tomu sloučení obou sklářských škol, nikoli zrušení.

Jarmila Pešlová, moderátorka: A ta novoborská, ta má více naplněnou kapacitu?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Ano, tam, tam je ..., ona nemá také kapacitu naplněnou samozřejmě na sto procent, má dnes tu kapacitu větší a má větší obsaditelnost než ta škola v Kamenickém Šenově a sloučením právě dojde k té efektivitě naplněnosti té školy.

Jarmila Pešlová, moderátorka: To znamená, že fyzicky by skutečně ti studenti z České Kamenice jezdili do Nového Boru a ta budova, která je tam, ta by byla použita na něco jiného?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak ono se musí říct, že ne z České Kamenice budou jezdit do Nového Boru. Jako z České Kamenice těch studentů tam je minimum. Je potřeba říci, že ty školy jsou od sebe vzdálené sedm kilometrů a drtivá většina těch studentů je ze spádových oblastí. Takže z tohoto pohledu jim je jedno, jestli jedou do Kamenického Šenova nebo do Nového Boru, potažmo Nový Bor má daleko lepší dopravní spojení třeba než Kamenický Šenov, to je, to je další z argumentů.

Jarmila Pešlová, moderátorka: A pane hejtmane, už je o tom sloučení rozhodnuto, nebo mají ještě protestující studenti šanci něco vybojovat?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak v podstatě, tak jak jsem říkal, my jsme rozhodnuti obě školy sloučit, mělo by k tomu dojít k 1. 4. oficiálně a od nového školního roku 2010 již by měla být ta škola sloučena.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Možná, napadá mne, kraj trošku podcenil tu diskusi s učiteli a s žáky z kamenicko-šenovské školy, co myslíte?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: A tak není to tak. Já jsem v té škole dokonce osobně byl v Kamenickém Šenově, hovořil jsem s panem ředitelem. Ty důvody, proč k této situaci došlo, jsou podle mého názoru dva. Tím jedním je dlouhodobá krize ve sklářském průmyslu, tudíž i malý zájem o odborníky i těch uměleckých oborů ve sklářství, no a tím druhým, to si přiznejme na rovinu, je i trošku věc a vina a chyba managementu, který nebyl schopen zajistit dostatek žáků pro svoji školu. To prostě tak je a my jsme o tom hovořili už začátkem minulého roku při mé návštěvě. Nic se nestalo, pan ředitel znovu predikoval ještě nižší počet žáků pro příští školní rok než je v tomto školním roce a z toho důvodu je ta situace neudržitelná. My se nebráníme jednání těch, toho učitelského sboru v Kamenickém Šenově o tom, že budou tu uměleckou školu provozovat jako soukromou školu. Nemáme s tím problémy a myslím, že my vytvoříme pronájemní podmínky takové, tak exkluzivní a zajímavé, že pokud budou do toho chtít jít, tak určitě s nimi na toto téma se bavit budeme.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Nicméně vy už jste zmínil, že sklářský průmysl prožívá krizi, to je neoddiskutovatelné. Jaký je váš osobní názor? Povstane ještě sklářství v severních Čechách? Má vůbec smysl chodit na tyto školy?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Já se domnívám, že určitě a jenom to nebude tak, jako tomu bylo posledních 30 nebo 40 let. Asi nemáme, protože mám možnost hodně cestovat, asi skutečně nemáme šanci konkurovat v průmyslovém sklu, protože ty technologie dneska po celém světě, především v rozvojových zemích, jsou dostupné, ať je to Čína, ať je to Vietnam, kde jsou velmi kvalitní sklářské ... my máme šanci v jediném oboru, a to je ta ruční práce podle mého názoru. Takže v té ruční práci, v které máme historii, máme geny, které se předávaly z generace na generaci, tak tam si myslím, že ta obroda českého sklářství určitě přijde a podle mého názoru už i v některých místech přichází.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak, doufejme, že to tak bude. Já se omlouvám posluchačům za to, jak jsem zaměňovala Kamenický Šenov a Českou Kamenici. A teď, pane hejtmane, prosím, jenom velmi stručně, na závěr bych se vrátila tam, kde jsem začala, tedy k Vánocům. Co byste popřál obyvatelům Libereckého kraje k Vánocům a do nového roku?

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Tak, co se týká Vánoc, tak určitě všichni vnímají tento svátek jako trošku jiný svátek než ty svátky, které jsou v celém roce. Má to jistě svoji nezaměnitelnou atmosféru. Já bych jim přál, aby měli tu možnost se zastavit alespoň o těchto Vánocích a o těch vánočních svátcích, aby měli čas na to zastavení se zamyšlení se sami nad sebou a svátky prožili spokojeně v klidu a míru a do nového roku bych jim chtěl popřát tedy především zdraví, pevné nervy a hodně úspěchů.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak to je přání hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera. Já vám děkuji za váš čas, na slyšenou.

Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/: Na slyšenou a budu se těšit a hezké Vánoce.

Jarmila Pešlová, moderátorka: Tak a od mikrofonu se loučím také já, Jarmila /nesrozumitelné/.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.