Stan dnes nabízí mnoho konstrukcí, forem i pohodlí. Výběr je opravdu velký

25. červen 2024

Letní dovolená pod stanem byla vždy spojena s dětskými tábory a nebi s nádechem jisté romantiky. Dnes je však tato dovolená také symbolem volnosti, ať už cestujete po vlastech českých či do zahraničí. Pobyt pod stanem vás neváže na jedno místo a dnešní stany už umí nabídnout docela příjemný komfort.

První dělení stanů je podle konstrukce. Existují prutové konstrukce, které mají nosné prvky v podobě ohebných prutů. Ty jsou velmi odolné a při správném postavení nabízí i poměrně značnou odolnost proti větru a dalším povětrnostním podmínkám. Předpokládá se jistá zručnost při stavbě a také jejich stavba trvá déle.

Pro ty, co chtějí přijet na místo a rychle „bydlet“, jsou dnes k dispozici tzv. samorozkládací stany. Jejich konstrukce je tvořena pruty, které jsou složené pro potřeby převozu. Jakmile se uvolní, napnou se a spolu s tím vypnou i látku stanu. Ten je tak postaven v řádu několika vteřin.

Stále ještě poměrně novinkou jsou stany, kde je nosným prvkem konstrukce systém nafukovacích válců, které při správném nahuštění umí držet tvar stanu bez dalších podpěr.

Podle počtu osob

Další dělení stanů je samozřejmě podle počtu osob, kterým mají sloužit. Existují i malé bivakovací stany pro jednotlivce či nenáročné turisty. Jsou velmi lehké a ty kvalitnější se dají složit doslova do kapsy batohu. Levnější stany pro dvě až tři osoby se pak dají stále poměrně snadno přenášet v batohu nebo převážet na kole.

Třetí významnou skupinou jsou stany rodinné. Ty jsou většinou určeny spíše pro převoz autem a poskytují pohodlí nejen v prostorách pro spaní, ale také dostatečně velké prostory pro stolování nebo uložení kempingového vybavení. Mezi těmito stany najdeme i takové, kde není problém se postavit a poskytují tak velmi dobré pohodlí.

Můžeme si pořídit i další stany pro potřeby pohodlí na dovolené. Kromě různých altánů se jedná například o kryté „jídelny“, odpočívárny, ale existují i stany pro uložení kol v kempu či stany navazující na automobil.

Větší stan dnes ocení třeba i cyklisté, kteří mohou v předsíňce uschovat kola

Kvalita se vyplatí

Na co hledět když stan kupujeme? Vždycky bychom měli volit kvalitní výrobky renomovaných výrobců, které jsou testované. Pokud necestujeme do extrémních podmínek, stačí běžně dostupné propustnosti vodního sloupce.

Existují i stany, které mají speciální zatemnění ložnice, kde materiál sice propouští vzduch, ale nepropouští mnoho světla, což nám umožní si přispat. Oceníme také možnost použít stan například při dešti bez toho, že bychom jej museli zcela uzavřít, či kvalitní síťovinu, například ve dveřích, která umožní stan větrat, aniž bychom dovnitř nalákali hmyz.

A jak je to s cenami stanů? Ty nejlevnější se pohybují v ceně kolem 1000 korun, dál je to otázka komfortu, velikosti a značky. Existují i stany v hodnotě 50 tisíc korun.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.