Stále více krádeží a vloupání řeší policisté v Mostě, počet trestných činů stoupl o polovinu

3. květen 2013

Muže, který vykradl v Mostě 35 aut, zadrželi mostečtí policisté v dubnu. Od počátku roku řeší stále víc vykradených aut, bytů i okradení na ulici. Většinu těchto trestných činů mají podle policistů na svědomí uživatelé drog. Právě proto vznikl v Mostě speciální policejní toxi tým.

„Vykradli mě, za týden sousedku, která byla doma sama s dítětem. Před třemi dny vykradli támhle dům dole. Mě vykradli v noci, nechali mi v domku exkrementy. Udělali mi škodu asi za 30 tisíc,“ říká Zdeněk Sedmík, který má dům v mostecké čtvrti Vtelno.

On i jeho sousedé se shodují na tom, že zloději a narkomani si stále častěji nacházejí cestu právě do ještě nedávno klidné části města. Podle policistů se ale kriminalita zvýšila na celém území města.

Největší nárůst zaznamenali v oblasti majetkové trestné činnosti, konkrétně u případů krádeží vloupáním a krádeží prostých, kde se nárůst pohybuje kolem 35 procent.

„V případě krádeží věcí z motorových vozidel jsme zaznamenali nárůst o sto procent, tedy dvojnásobné množství vyloupených vozidel v okrese Most,“ popisuje nepříznivou statistiku meziročního srovnání za první tři měsíce tohoto roku šéf mosteckých policistů Jiří Volprecht.

Policisté skokový nárůst trestných činů přičítají vysoké nezaměstnanosti, ekonomické krizi a stále většímu počtu chudých, kteří žijí zejména v Chanově a okrajových částech města. Svůj podíl na nepříznivé situaci má podle Volprechta i lednová amnestie:

„Z určitých znaků, jakou jsou staronové způsoby spáchání, například v podobě krádeže na hřbitovech, různé typy vloupání, krádeže katalyzátorů z motorových vozidel, usuzujeme, že část těchto případů mají na svědomí právě amnestovaní.“

Nárůst trestné činnosti pocítili i samotní Mostečané. Někteří přiznávají, že se bezpečně necítí:

„No to vůbec. Vykradený byt jsme měli už několikrát,“ říká žena a pokračuje: „Je to horší než v předcházejících letech. Tam, kam musím, to bezpečné je. Jako například k lékaři. Ale žádné večerní toulky nedělám, to bych se bála.“

Jinou zkušenost má oslovený muž: „No já se celkem cítím bezpečně, mně se nic neztratilo. Bývalo to horší, párkrát mi vykradli auto, teď se mi to dlouho nestalo. Je to lepší než dříve.“

Toxi týmem proti kriminalitě

Policistům v Mostě se od začátku roku podařilo vypátrat pachatele v téměř každém třetím případě. I podle toho soudí, že většinu krádeží mají na svědomí ti, kteří potřebují peníze na nákup drogy. Právě proto vznikl v Mostě 1. května speciální toxi tým:

„Zavedením tohoto týmu si slibujeme potlačení toxi kriminality na Mostecku a právě také eliminaci majetkových deliktů, které páchají zejména uživatelé omamných látek,“ vysvětlil důvody policejního toxi týmu Volprecht. Jestli speciální team splní očekávání, ukáže až čas.

autor: jbe
Spustit audio