Spolupracovníci StB: Nekuda, Císler i zpěvačka Čeřovská

27. únor 2024

Mimořádný zájem projevovala československá Státní bezpečnost před rokem 1989 o informace o smýšlení umělců. Řadu z nich proto získala jako své tajné spolupracovníky. O jiných pak dlouhá léta sbírala informace. 

Čtěte také

Historik Petr Blažek popisuje zájem StB o Luďka Nekudu a Jiřího Císlera. Herec, textař a moderátor Luděk Nekuda patřil v 80. letech 20. století ke známým osobnostem českého showbyznysu.

Pracoval jako rozhlasový moderátor v pořadu Mikrofórum a Dobré ráno na někdejší rozhlasové stanici Hvězda.

Vystupoval s kapelou Rangers - Plavci, kde hrál, zpíval a uváděl jejich koncerty. Kromě toho byl i scenáristou a dramaturgem.

Od roku 1980 působil jako dramaturg v redakci zábavy Československé televize, kde vytvářel a uváděl společně s Jiřím Císlerem vlastní tehdy nekonvenčně pojatý zábavní pořad Sešlost, kam si zval různé zajímavé hosty.

Císler a Čeřovská

Herce a režiséra malé postavy a typického chraplavě-pisklavého hlasu Jiřího Císlera si většina diváků nejspíše vybaví jako ochotnického režiséra Čermáčka z Kleinova filmu Jak svět přichází o básníky.

Čtěte také

Císler ale nebyl jen hercem: režíroval a byl autorem řady divadelních představení, filmových a televizních pořadů a uplatnil se i v rozhlase. Odmala ho bavila hudba a byl muzikantským všeumělem - hrál na housle, skládal, ve své kariéře zpíval v opeře i operetě.

Podobně jako o Nekudu a Císlera se Státní bezpečnost zajímala i o Juditu Čeřovskou, která v 27 letech vyhrála v pražském Slovanském domě soutěž amatérských zpěváků, ale její slibnou kariéru zkomplikovala v roce 1959 těžká autonehoda, při které se vážně zranila.

Zpěvačce se podařilo i po dvouleté odmlce prosadit svůj zajímavý hlas na koncertech i v gramofonových nahrávkách. Kvůli svým jazykovým dispozicím se Čeřovská stala úspěšnou exportní zpěvačkou, doma často opomíjenou. Populární byla především v německy mluvících zemích.

Víc si poslechněte v repríze pořadu, připravil David Hertl.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související