Společnost HP-Pelzer přestěhuje svou továrnu z Žatce do Kadaně

3. srpen 2022 15:27

Výrobce autotěsnění se přesouvá ze Žatce do Kadaně. Společnost HP-Pelzer si pronajala prostory v průmyslové zóně, kam postupně přestěhuje žateckou továrnu s 550 zaměstnanci.

Obyvatelé z okolí továrny, ale i další Žatečané, si roky stěžovali na hluk a zápach z výroby. Založili i spolek, který upozorňoval na negativní vlivy výroby.

Zprávu o stěhování výroby členové spolku přijali s nedůvěrou – vyčkávají, jak se všechno vyvine. Jak za spolek VPN 2016 řekla Anna Buraňová, po letech, kdy upozorňují na obtěžující projevy výroby a snaží se o domluvu s vedením společnosti, města a dalšími organizacemi, jsou spíš skeptičtí.

Obyvatelům Žatce na provozu továrny vadil především prach a hluk – z výroby i z nákladních aut, která projíždějí v blízkosti jejich domů. Další nepříjemností pak byl zápach.

Lidé ze spolku VPN 2016 nebo spolku Arnika měli obavy, že by z provozu mohly unikat i zdraví škodlivé látky – jako třeba formaldehyd nebo fenoly, což ale firma odmítala. Upozorňovali také na černé stavby ve výrobním areálu, pro které vedení firmy dodatečně zajišťovalo povolení.

Vedení společnosti, která v Žatci sídlí od roku 1996, své rozhodnutí o přemístění továrny odůvodnilo záměrem dodržet ekologické standardy a zakomponovat je do veškerých procesů ve společnosti. 25. července proto společnost uzavřela nájemní smlouvy v průmyslové zóně u Kadaně. Přesun na nové místo by měl skončit do konce roku 2024.

Spustit audio