Špenátový štrůdl

Suroviny: 1 listové těsto, čerstvý špenát, 200 g nivy, 1 vajíčko na potření, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Postup: Z listového těsta vyválíme postupně dva tenké obdélníky. Špenát spaříme vroucí vodou a hned ho prolijeme vodou studenou, líp tak uchová svěží zelenou barvu. Pak necháme špenát okapat, můžeme ho posekat a potom smícháme s utřeným česnekem, strouhanou nivou a podle chuti osolíme a opepříme. Směsí potřeme oba vyválené pláty, svineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch propícháme špejlí a v předem dobře vyhřáté troubě pečeme asi čtvrt hodiny.

Dobrou chuť vám přeje Eva Ikavcová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.