SOUTĚŽ PLANETÁRIA

30. březen 2003

Soutěžit s námi můžete dvanáctkrát do roka - obvykle v posledním Planetáriu v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat Internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária a ihned po skončení pořadu je její znění k dispozici i na tomto místě. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce - ale nemusí to být pravidlem.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď čekáme vždy do následujícího čtvrtka, do 10:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v následujícím Planetáriu; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou.

Soutěžte s námi o populární malou encyklopedii Rozum do kapsy - o její doplněné vydání, které vyšlo v loňském roce!

Tentokrát vás vyzkoušíme z fyziky:
1) Napište nám, co je to magnetická deklinace.
2) Známý spisovatel Ray Bradbury napsal mimo jiné i román, nazvaný 451 stupňů Fahrenheita, což je, jak praví podtitul, "teplota, při níž se papír vznítí a hoří". Kolik je to stupňů podle Celsiovy stupnice? A kolik je to kelvinů?
3) Kdo, kdy a kde uskutečnil první řízenou řetězovou reakci na světě a spustil tak vlastně první jaderný reaktor?

Své odpovědi posílejte na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz nejpozději do čtvrtka 3. dubna, 10:00 hodin. Vyhraje ten z vás, kdo odpoví nejpřesněji. K odpovědím nezapomeňte připsat své jméno a adresu. Jméno výherce a správné znění odpovědí se dozvíte 6. a také 8. dubna v rozhlasovém Planetáriu a zároveň i na tomto místě.
Spustit audio