Sousedský piknik v Chocni. Starosta chce vytáhnout stoly na ulice

25. březen 2024

Pardubice tuhle atrakci zažily loni na podzim, vyhlášená je v Krymské ulici v Praze. Jde o to, že se venku jednoduše sejdou sousedé, stráví nějaký čas, případně i pokrm.

„Náměstí a centra měst bývají mnohdy bez lidí a je velice těžké je tam dostat. My se třeba budeme snažit vrátit trhy z nábřeží. Zároveň jsem v úzkém kontaktu s kavárníkem Ondřejem Kobzou, který pořádá různé netradiční akce ve městech. Mohli bychom dát příležitost Choceňákům, aby se vytáhly stoly na ulice, lidi by navařili a sešli se,“ plánuje starosta.

Čtěte také

Byl jsem u toho, když před lety Krymská ulice v Praze vstala z popela a mám s tím dobré zkušenosti. Sice se říká, že tam chodí spousta hipsterů, ale myslím si, že je důležité, aby město vytvářelo příležitosti pro to, aby se lidé scházeli. Můžou si popovídat, potykat a zjistit, kdo vedle nich žije,“ soudí choceňský starosta Jan Pažin.

Místo skateparku volnočasový areál

V Chocni už dožívá původní skatepark. „Začali jsme přemýšlet, co s ním. Kousek od zámeckého parku je starý, zarostlý brownfield, městský pozemek. Pozvali jsme si vyhlášené architektonické studio, které nám vytvoří studii pro volnočasový park. Teď byla veřejná participace se skejťáky a mladými lidmi, kteří jezdí na koloběžkách. Prostě s těmi, kteří budou areál používat. Přidali jsme k tomu parkour, workout, pumptrack a podobně. Myslím si, že kopnout bychom mohli v roce 2026.“

Aleje v Kvasicích na Kroměřížsku - pumptrack vedle lipové aleje u hřiště

Město taky chystá družstevní bydlení. Využije k tomu družstvo, které vzniklo počátkem století. Díky němu chce postavit nové bytové domy. „Vycházeli jsme z toho, že v Chocni není moc příležitostí, jak si koupit byt, případně to bylo poměrně drahé. Chtěli jsme přiblížit důstojné bydlení obyčejným lidem,“ vysvětluje starosta.

Družstevní systém nám připadal jako vhodný, protože nejde po zisku. Hezké a kvalitní byty se dají postavit čistě za náklady. Do konce května se můžou lidé po splnění podmínek přihlásit. Zaplatí poplatek a stanou se družstevníkem. Následně získají finance a třeba po dobu 30 let platí měsíční splátky. Mohli by ušetřit až 30 procent oproti komerční ceně za byt,“ počítá Pažin.

K čemu je dobrý strategický plán města a proč je potřeba mít i akční? Jak to aktuálně vypadá s úpravami části města zvané Ostrov? A kdy budou hotové dvě nové cyklostezky? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související