Soud v případu pobodání Roma u přehrady v Brně bude pokračovat ještě v březnu

4. březen 2024

Hlavní líčení u brněnského krajského soudu v případu loňské smrti Roma, který zemřel po potyčce u Brněnské přehrady, bude pokračovat v pátek 22. března.

Závěrečný verdikt měl u soudu padnout již v pátek 1. března, pro nemoc soudkyně ale bylo jednání zrušeno. Z vraždy Roma je obžalovaný sedmatřicetiletý Roman Rohozin původem z Ukrajiny. Muž vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. 

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Cizinci za vraždu hrozí až 18 let vězení. Podle obžalovaného šlo o sebeobranu. Skupina tří lidí jej podle něj napadla po vystoupení z tramvaje, když šel na ohňostroj na přehradu. V tramvaji prý hlučeli a on je požádal, aby toho nechali. Řekl, že nůž vytáhl kvůli své obraně a že ani nevěděl, že jím někoho zasáhl. Podle poškozených na ně obžalovaný začal křičet a hrozit jim, po vystoupení z tramvaje jej proto napadli a dali mu pěstí. Jak přesně se vše stalo po vystoupení z tramvaje, ale není zřejmé.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.