Soud rozhodl: teplická sklárna způsobila nepovoleným odběrem vody z potoka úhyn raků. Musí zaplatit pokutu

11. srpen 2020 12:22

Sklárna v teplických Řetenicích před dvěma lety odebírala povrchovou vodu a tím zavinila úhyn raků. Česká inspekce životního prostředí jí proto dala pokutu 200 tisíc korun.

Sklárna potřebuje vodu ke zchlazování především pecí – ty nejde jen tak okamžitě vypnout. Závod využívá vodu z nádrže Všechlapy, jako záložní zdroj pak má Kamenitý rybník v nedalekém Jeníkově.

Koncem července 2018 dostala firma informaci od Povodí, že voda z Všechlap je potřeba pro elektrárnu v Ledvicích, a sklárna má tedy sáhnout po jiném zdroji.

„Využili jsme akumulační kapacity Kamenického rybníka. Neodebírali jsme vodu z potoku Bouřlivec, protože tam v inkriminovaném období nebyl prakticky žádný průtok, a začali jsme tu situaci okamžitě řešit s obcemi. Chtěli jsme zadotovat potok Bouřlivec z vodní nádrže Barbora, upozornili jsme i správce Povodí, že na hlavním toku potoka Bouřlivec se odvádí voda a de facto do úrovně katastru obce Jeníkov voda v potoce nedotéká,“ popsal ředitel AGC Flat Glass v Teplicích Miloslav Zoula.

Nakonec se tedy sklárna dohodla o dodávkách vody se sousedním kamenolomem a vodu podle Zouly dávala i do potoka.

Česká inspekce životního prostředí ale líčí odběr vody jinak. Ředitel krajské pobočky Pavel Grund trvá na tom, že sklárna brala vodu z potoka, který byl téměř vyschlý.

„I v tomto případě měla společnost za povinnost dodržovat platné podmínky integrovaného povolení, což neučinila, ale naopak převáděla veškerou povrchovou vodu z koryta Bouřlivce do Kamenitého rybníka, ze kterého je pak voda čerpána pro potřeby sklárny. Koryto potoka pod odběrným zařízením pro sklárnu bylo delší dobu prakticky suché, což bylo příčinou úhynu raka kamenáče,“ popsal Grund.

Firma podle ředitele Miloslava Zouly trvá na tom, že za úhyn zvířat nemůže, protože v potoce bylo málo vody ještě před tím, než začala odebírat vodu – svou verzi se neúspěšně snažila prosadit v odvolacím řízení o pokutě.

Spustit audio

Související