Soud podmínečně propustil z vězení exsenátora Nováka. Žalobce se odvolal

15. srpen 2014

Litoměřický okresní soud rozhodl o podmínečném propuštění bývalého senátora ODS Alexandra Nováka. Vězení ale zatím neopustí, státní zástupce podal proti verdiktu stížnost. Případ tak bude rozhodovat krajský soud. Za korupci v době, kdy byl starostou Chomutova, byl Novák odsouzen na čtyři roky. Odpykal si zatím třetinu trestu.

Soudce Vlastimil Nedvěd si před rozhodnutím o podmínečném propuštění vyžádal další materiály. Novák se podle něj ve vězení chová dobře – věznice mu daly kladná doporučení, měl i několik pochval.

Během výkonu trestu Novák uklízel na teplickém stadionu, kde policie na jaře našla ve skříňkách pro vězně mobilní telefon a počítač. Soudce k tomu ale nemohl přihlédnout, vyšetřování totiž zatím není uzavřeno.

„Od 11. března 2014 pan Novák k těmto skříňkám neměl přístup a skříňky byly prohlíženy 25. 3. Policii se do současné doby nepodařilo prokázat, že by s nimi tedy pan Novák jakkoliv manipuloval,“ upozornil Nedvěd.

Pokud by byl verdikt pravomocný, musel by Novák sedm let docházet za probačními úředníky a měl by do té doby vydat úplatek, za který byl odsouzen. Státní zástupce Zdeněk Hammer ovšem s podmínečným propuštěním nesouhlasí.

„Okresní soud vyhověl, nicméně já s tímto rozhodnutím nejsem vnitřně ztotožněn, proto jsem si podal stížnost. Vyjádřím se k tomu v odůvodnění, které bude adresováno krajskému soudu, potažmo okresnímu soudu v Litoměřicích, potažmo panu odsouzenému,“ vysvětlil.

Alexandr Novák šel do vězení za to, že vzal 42milionový úplatek za zprostředkování prodeje akcií energetických firem. Tvrdil, že šlo o půjčku pro manželku. Soud mu tehdy uložil také pětimilionovou pokutu.

Radiožurnálu se podařilo letos na jaře zjistit, že Novák údajně přímo z vězení investoval desítky milionů korun do jednoho z největších kasin v republice. Společníkem mu prý byl významný kmotr ODS Patrik Oulický. Policie případ stále prošetřuje.

autoři: hau , jk
Spustit audio