Současnou společnost vnímám jako vulgárnější než dřív. Není to přitom jen o sprostých slovech

Se sociální pracovnicí Evou Lhotskou z Chomutova se bavíme o vulgaritě v naší společnosti. Odkud se bere a jak s ní pracovat? Co všechno se dá vnímat jako vulgární?

Média, která jsou nám dnes k dispozici, mají vliv na naši slovní zásobu. Přebírání návyků z okolí nejvíce přirozené pro mladší generaci.

„Ano, nejvíce to je umocněno zhruba od 14 do 20 let člověka. V této době se jedinci snaží poznat sebe sama, a tak může být vulgarita způsobem, jak například zapadnout do sociální skupiny,” vysvětluje Eva Lhotská.

Sklony k vulgaritě se mohou vyskytnout, pokud jedinec není spokojen se svým životem.

„V situaci, kdy přijdeme do kontaktu s něčím, co už je za naší hranicí, bychom si měli rozmyslet, zda můžeme vulgaritu úplně omezit – například napomenutím či požádáním o přestání. Když přede mnou bude skupina dětí, tak je mi jasné, že s nimi nic nezmůžu – v tu chvíli je mnohem jednodušší prostě odejít.” radí sociální pracovnice.

Některé situace nemůžeme ovlivnit, a tak se může stát, že vulgární chování bude mířeno přímo naším směrem. „V tuto chvíli bych se zachovala podobně. Daný prostor opustit, a pokud by se to odehrávalo na veřejnosti, přivolala bych si pomoc. Nemá cenu se začít hádat,” dodává.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio