Šošovicový prívarok
Prívarok je hustý omáčkovitý pokrm ze zeleniny (mrkev, dýně, kedluben…) nebo luštěnin, obvykle se podává jako příloha k masu. Může se jíst i samotný.
Suroviny:
200 g čočky
4 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 menší cibule
čtvrt litru kysané smetany
sůl
česnek
ocet
Postup:
1. Ráno neloupanou čočku namočíme, na poledne vaříme v neosolené vodě.
2. Ze 2 lžic másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou cibuli, osmahneme, zalijeme vodou a vaříme.
3. Do smetany přimícháme 2 lžíce hladké mouky a vlijeme do uvařené čočky, přidáme jíšku s cibulí a ještě krátce povaříme. V závěru ochutíme česnekem utřeným se solí a kápneme octa. Podle chuti dosolíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.