Smažená sluníčka
Sladký recept potěší příznivce Apetýtu a možná i rodiče nebo prarodiče dětí, které ocenění tvořivou zábavu. Z následujících surovin vytvoříte zhruba 20 kousků smažených sluníček.
Připravte si:
- 270 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 5 žloutků
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce rumu
- špetku soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- nastrouhanou kůru z citronu
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Prosejeme mouku s práškem do pečiva na pracovní plochu, do důlku uprostřed nalijeme žloutky, přidáme smetanu, rum, sůl, cukr a citronovou kůru.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Rozdělíme ho na 4 díly a přikryjeme utěrkou nebo potravinářsku fólií.
- Každý díl těsta vyválíme na tenký plát.
- Z něj sklenicí vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm a po obvodu je ostrým nožem nařízneme do paprsků.
- V pánvi rozpálíme vrstvu oleje a sluníčka smažíme z obou stran.
- Okapaná je poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Sladkost můžete vylepšit i jemným posypáním skořicí.
Související
-
Pudinková buchta
Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.