Šlehačkový zákusek

Rozplývá se sice přímo na jazyku, ale bohužel se taky zároveň ukládá do tělesných energetických zásob, ale víte, co se říká – jednou je nikdy…, tak tuhle krásu aspoň jednou vyzkoušejte.

Suroviny:
4 vejce
70 g cukru moučky
2 lžíce kakaa
polohrubá mouka – asi 4 lžíce (váhu vajec dovážíme na 70 g moukou)

na náplň: 2 šlehačky
30 g cukru
lžíce kakaa
1 vanilkový cukr

na polevu: 70 g hořké čokolády
1 menší lžíce ztuženého tuku

Postup:

1. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého pak postupně přišleháváme žloutky střídavě s moukou, smíchanou s cukrem a kakaem.

2. Dáme na pečicí papír na menší plech a v předem středně vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut.

3. Vychladlý upečený plát těsta rozkrojíme na polovinu. Neprořezáváme, jen překrojíme.

4. Jednu šlehačku ušleháme s cukrem a kakaem, natřeme ji na jednu polovinu korpusu. Druhou šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem a opatrně rozetřeme na tmavou vrstvu.

5. Druhou polovinu korpusu potřeme polevou z čokolády rozehřáté ve vodní lázni s kouskem ztuženého tuku, necháme částečně zatuhnout a rozkrájíme na pravidelné kostky, necháme polevu zcela ztuhnout a pak tyto kostky naklademe na první půlku korpusu natřeného šlehačkami a prokrojíme až k podložce.

Dobrou chuť vám přeje Hana Jeřábková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.