Šlehačková bábovka s mákem
Jednoduchý a velmi chutný zákusek. Nejen pro návštěvu!
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
asi půl hrnku cukru
3 vejce
1 hrnek šlehačky
půl kypřicího prášku
4 lžíce mléka
4 lžíce mletého máku
tuk a polohrubá mouka do formy
cukr moučka na posypání
Postup:
- Nejdřív si dobře vymažeme keramickou bábovkovou formu a vysypeme ji polohrubou moukou. Současně zapneme troubu a vyhříváme ji na 190 stupňů.
- Elektrickými metličkami nebo ručně ušleháme celá vejce s cukrem, přidáme šlehačku a postupně přidáváme prosátou směs polohrubé a hladké mouky s kypřicím práškem.
- V závěru přidáme mák namočený v mléce a krátce prošleháme dohladka. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 45 minut, špejlí zkusíme, je-li těsto propečené. Pokud ne, pečeme dál a hlídáme. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout a teprve pak vyklopíme. Po vystydnutí ještě pocukrujeme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka