Slaný koláč s medvědím česnekem

Na dnešní dobrotu využijeme buď čerstvý medvědí česnek, nebo poslední zbylé zásoby z loňska, které máme v mrazáku. S obojím chutná slaný koláč fantasticky.

Základem je křehké máslové těsto, čili 300 g hladké mouky, 150 g másla, lžička soli a 4 lžíce studené vody – to všechno vypracujeme tak, že do mouky se solí nakrájíme máslo na kostičky a nakonec přidáme vodu. 

Důkladně hněteme, dokud těsto není vypracované a hladké.

Ingredience
  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • sůl, voda

Necháme je v ledničce a mezitím se pustíme do náplně.

Ingredience
  • Náplň:
  • cca 100 g medvědího česneku
  • 300 g strouhaného sýra
  • 5 vajec
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

Medvědí česnek nakrájíme na kousky, nastrouháme 30 deka sýra, může to být čedar, ale i jiná varianta, jaká vám chutná. V míse k obojímu přidáme půl litru smetany ke šlehání a 5 rozšlehaných vajec. Osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku.

Rozpálíme troubu na 180 stupňů, a připravíme si koláčovou formu. Vtlačíme do ní těsto, vytáhneme po celé délce okraje a střed zasypeme hrstí fazolí. Propícháme na pár místech vidličkou, tak, jako se to s křehkým těstem dělá a předpečeme asi 15 minut.

Pak koláč vyndáme, fazole vyměníme za náplň a znovu pečeme půl hodiny. Koláč má v sobě všechny jarní barvy i chutě a díky česneku je i zdravý.

Místo medvědího česneku se dají použít mladé spařené kopřivy, nebo obě bylinky smíchat.

Spustit audio

Související