Slané pečivo k vínu

Suroviny: 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg tuku (např. Hera), 10 dkg taveného sýra, 1 žloutek, půl kypřicího prášku, špetka soli, žloutek nebo vajíčko na potření a na posypání sůl, mák, kmín, sezam…

Postup: Z mouky s práškem, tuku, sýra, žloutku a špetky soli vypracujeme těsto, vyválíme na 3 mm a vykrajujeme různé tvary nebo jen rádýlkem rozdělíme na tyčinky. Naskládáme na pečicí papír na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vajíčkem, lehce posolíme a posypeme podle chuti semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů, stačí 5-6 minut.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neralová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.