Škvarkové placky
Jeden z klenotů staročeské kuchyně.
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
200 ml mléka
1 vařená studená brambora
1 vejce
půl kostičky droždí
1 lžička cukru
sůl
šálek škvarků
kmín
Postup:
1. Z trochy mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, najemno na ni nastrouháme bramboru, přidáme půlku rozkvedlaného vejce, kvásek a zbylé mléko, osolíme. Zaděláme hladké těsto a dáme na 45 minut kynout.
3. Do těsta zapracujeme škvarky, vyválíme silnější plát, skleničkou nebo formičkou vykrájíme kulaté placky, naskládáme je na pečicí papír na plechu a necháme ještě 10-15 minut kynout.
4. Potřeme druhou půlkou rozkvedlaného vajíčka, pokmínujeme a dáme do středně vyhřáté trouby péct, pečeme do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.