Skrytá síla kořenové zeleniny. Dejte si petrželové hranolky nebo celerové řízky
Kořenová zelenina má lehce nasládlou chuť. Obsahuje draslík a vlákninu a považuje se za životabudič. Z petržele i z celeru se dá vysmažit výborná křupavá alternativa anglické slaniny, kterou můžete použít na slané knedlíky.
Vyzkoušet můžete i petrželové hranolky. Nebo si petržel i celer nakrájejte na kolečka a zapečte spolu s další zeleninou – mrkví, cibulkou, cuketou nebo dýní. Přidejte grilovací koření a budete z výsledné chuti nadšení!
Pokud chcete strouhanou petržel nebo celer přidat do masa na sekanou, vždy ji předtím osmažte na cibulce. Mrkev, petržel a celer se mohou stát výbornou alternativou bramborového salátu, ve kterém vynecháte brambory a nahradíte je právě zmíněnou zeleninovou trojicí.
A ještě jedno připomenutí: Celer je močopudný, popíjením šťávy pomůžete organismu s odbouráním škodlivých látek. Určitě vyzkoušejte celerové řízky, v trojobalu jednoduše usmažte tenké plátky celeru.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka