Skončilo druhé kolo voleb do Senátu - na Teplicku bude senátorem Jan Schiller, na Litoměřicku zvítězil Ondřej Štěrba, oba z hnutí ANO

28. září 2024

Máme za sebou druhé kolo voleb do Senátu. V Ústeckém kraji lidé hlasovali na Chomutovsku, na Teplicku a také v obvodu Litoměřice, který zahrnuje i část kladenského okresu. Ve všech třech oblastech se své posty snažili uhájit dosavadní senátoři. 

Na Teplicku zvítězil dosluhující hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z hnutí ANO, vybralo ho 57% zúčastněných voličů. Schiller tak porazil dosavadního senátora Hynka Hanzu z ODS, který získal necelých 43%. Občanští demokraté tak ztratili Teplicko po 24 letech. Před Hanzou byl senátorem dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera, který byl i předsedou horní komory Parlamentu. Na Teplicku přišlo ke druhému kolu 15% voličů.

Hnutí ANO uspělo také na Litoměřicku. Senátorem za tento obvod se stal lékař Ondřej Štřeba. Hlas mu dalo 63% zúčastněných voličů. Porazil dalšího občanského demokrata a bývalého dlouholetého starostu Litoměřic Ladislava Chlupáče. Ten získal necelých 37% hlasů. Ke druhému kolu senátních voleb přišlo na Litoměřicku 17% voličů. 

Kandidát do senátu Ondřej Štěrba
Spustit audio