Skončí kvůli změnám klimatu pěstování meruněk? Ne tak docela, tvrdí odborník

21. březen 2024

Kratší a teplejší zimy, dřívější kvetení a následně jarní mrazíky. Podmínky, kterým meruňky těžko odolávají a výsledkem mrazem poškozených květů je slabá nebo žádná úroda. Podle Tomáše Nečase z Ústavu ovocnictví Mendelovy univerzity v Brně to ale nemusí znamenat konec pěstování meruněk u nás.

Na dobu kvetení má podle Nečase vliv řada faktorů, mezi které změny klimatu také patří. Pro meruňky je chladné klidové období důležité pro odbourávání fytohormonu, který zabraňuje rašení. Teplé zimy potom způsobují, že požadavek chladu u těchto dřevin není splněn. U meruněk se s touto situací nejhůře vyrovnává oblíbená odrůda Velkopavlovická. Kvetení ovlivňuje také přeplození, výživa, vláha nebo podnož.

Tomáš Nečas z Ústavu ovocnictví Mendelovy univerzity v Brně

Pro šlechtitele je důležité, aby s ohledem na měnící se klima vyselektovali genotypy, které pozdně kvetou. Šlechtění je nicméně během na dlouhou trať, vstupují do něj také vlastnosti meruněk, které jsou dané a těžko je lze konvenčním šlechtěním překonat. „Víc jak o čtrnáct dní, tři týdny se nedostaneme,“ popisuje Tomáš Nečas možnosti oddálení kvetení u meruněk šlechtěním. To však situaci úplně neřeší. „Je v podstatě jedno, jestli meruňka zmrzne v únoru nebo v květnu. Výsledkem je, že nejsou meruňky,“ doplňuje odborník.

Meruňka je u nás nepůvodním druhem a jako jediný ovocný druh není adaptována na naše podmínky. Mráz ji tak může podle Nečase ohrozit během období od květu až po plod.

Spustit audio

Související