Skiareály připravují sjezdovky na sezónu. V Krkonoších i Orlických horách začínají zimní radovánky

29. listopad 2023 07:48

Provozovatelé některých sjezdovek v Královéhradeckém kraji začali s umělým zasněžováním. V nejbližších dnech chtějí zahájit sezónu například ve Skiresortu Černá hora-Pec v Krkonoších a nebo v Říčkách v Orlických horách. Tratě ale upravují i jinde, například v Deštném v orlických horách. Aktuální informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jsem přímo pod sjezdovkou Marta II v Deštném v Orlických horách, jen pár metrů od prvního ze sněžných děl. To pracuje na plné obrátky, stejně jako řada dalších. Přírodního sněhu je tady zatím zhruba 20 centimetrů, další možná v příštích dnech napadne. Sjezdovku tady chtějí doplnit právě technickým sněhem z tyčových a vrtulových děl.

Začátek sjezdařské lyžařské sezóny v Deštném v Orlických horách zatím plánují na pátek 8. prosince.

Čtěte také

V Deštném v Orlických horách by se podle provozovatele skiareálu mohla tento víkend otevřít část běžeckých tras. To by znamenalo zvýšení provozu na Šerlich po nově opravené silnici. Na tu si po úpravách část řidičů stěžuje, prý je kvůli svodidlům opticky užší. Vyzkoušel jsi ji?

Ano, před chvílí jsem byl u hlavního parkoviště na Šerlichu nedaleko Masarykovy chaty. Cesta je posypána zejména štěrkem, není nijak chemicky ošetřena. A komunikace je skutečně v některých místech opticky užší a je tam spousta zatáček. Řidiči autobusů poukazují na to, že se v některých místech nedokáží vyhnout například vozidlům cestářů.

Královéhradecký kraj proto ještě upravuje okolí samotné silnice. Podle zástupců hejtmanství jde třeba o zpevněné plochy, kde se automobily mohou vyhnout. A navíc je ještě v plánu odstranit svodidla v místech, kde nejsou úplně nezbytná.

Čtěte také

Sníh komplikuje dopravu ve velké části Královéhradeckého kraje. Jak vypadají silnice na cestě do Orlických hor?

Až prakticky do Deštného v Orlických hrách je cesta prakticky bez problémů. Silnice je mokrá po chemickém ošetření. Zbytky sněhu se začínají v některých úsecích objevovat až pouze několik kilometrů před samotným horským střediskem, ale problém to skutečně není.

Doporučuji ale řidičům samozřejmě, a nejen já, ale také policisté a silničáři, jezdit opatrně a také mít při cestě do horských oblastí dobré vybavení. Na to zejména před začátkem hlavní zimní sezóny upozorňují horští záchranáři. Ti dosud v Orlických horách nemuseli řešit žádné zimní úrazy.

Čtěte také

Ale s ohledem na to, že se pravděpodobně o víkendu otevře v Říčkách v Orlických horách sjezdovka, a v Deštném i v Říčkách také část běžeckých tras, tak už se první úrazy během několika dalších dní mohou objevit.

V pátek 1. prosince zahájí ve SkiResortu ČERNÁ HORA - PEC v Krkonoších lyžařskou sezónu. Začíná se tradičně na Černé hoře, kde bude pro lyžaře připravená sjezdovka Anděl v plné délce, tedy 1400 metrů.

Počasí posledních dnů lyžařům přeje. Na Černé hoře i v Peci už napadlo víc než 45 centimetrů sněhu, mrazivé teploty a dostatek vody po vytrvalých deštích pak umožňují zasněžování. Takový začátek zimy tu nepamatují. I proto by co nejdříve rádi otevřeli i další sjezdovky na Černé hoře. V Peci by mohla lyžařská sezóna začít v pátek 8. prosince.

Spustit audio

Související