Síťovka je zase v módě. Uháčkovat se dá jednoduše podle internetu. A mladí na to slyší

7. září 2023

Někteří mladí lidé se vracejí k přírodním materiálům a ruční práci. Mají to mnohem jednodušší, než předchozí generace bez internetu. Dnes najdete přesné návody a videa jak háčkovat, plést, příst nebo tkát. Stačí si zadat do vyhledávače, co přesně chcete vytvářet.

„My jsme si museli vystačit s německou Burdou. A hlavně jsem měla maminku i babičku, které mě k ruční práci vedly,“ říká Dagmar Filipová z Ústí nad Orlicí, která má textilní vzdělání a věnuje se mimo jiné jedné z nejtěžších disciplín - paličkování.

Dagmar Filipová

Ze zájmu mladých má radost: „Na sociálních sítích vidím kolik děvčat, ale pozor – i mužů, se věnuje ručním pracím. Je to úžasné, dnešní mladí se vrací i k přírodním materiálům. Doporučuji začít háčkováním. To můžete dělat klidně i ve vlaku nebo v čekárně u lékaře. S pletením je to horší, tam byste mohli jehlicí někomu vypíchnout oko,“ směje se umělkyně.

Síťovka z Perly na památku

Textilní továrna Perla v Ústí nad Orlicí už neexistuje. Dagmar Filipová ale s láskou vzpomíná na roky prožité v této továrně a vypráví příběh, díky kterému má na Perlu památku:

„Po uzavření zůstaly v Perle velmi tenké příze. Kamarád mi zavolal a nabídl mi je. Tak jsem si tam zajela, protože jsem si plánovala koupit kolovrátek. Na kolovrátku se tzv. ská, to znamená, že se dá více nití dohromady. A povedlo se. Dala jsem si pod sebe dvacet nití navedla jsem to přes kus tyče, dala tomu zákrut a ty nitě jsem spojila dohromady. A měla jsem přízi na pletení, háčkování i na tkaní. A z toho je právě tahle síťovka, což je památka z Národního podniku Perla Ústí nad Orlicí,“ ukazuje modrou síťovku Dagmar Filipová.

Háčkované výrobky Dagmar Filipové

Teplý pléd z aljašského malamuta

Dagmar Filipová upřednostňuje přírodní materiály. I ze psích chlupů se dá vytvořit teplá šála nebo cokoliv jiného.

„Co se dá udělat s chlupy malamuta? Paní si mě našla na internetu a přijela za mnou z Pelhřimova i s vyčesanými chlupy svého aljašského malamuta. Poprosila mě o jejich zpracování. Musela jsem pracovat venku, protože ty chlupy strašně zapáchaly. Ale nakonec se povedlo, předení mi trvalo měsíc. Ze dvou klubíček, což bylo asi šest set metrů příze, jsem vytvořila pléd. Majitelka pejska má teď utkaný pléd, který ji bude zahřívat a připomínat zvířecího miláčka,“ uzavírá Dagmar Filipová.

Návody na textilní tvorbu najdete na facebookové skupině, kterou založila Dagmar Filipová. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související