Sirup z plodů jeřábu černého
Keltové ho považovali za posvátný, věřili, že odráží zlá kouzla a kletby. Plody jeřábu černého dozrávají v polovině srpna, doporučuje se ovšem nechat je přejít mrazem, aby měly příjemnější chuť.
V domácích podmínkách si z něj můžete velmi snadno připravit například sirup.
Postup:
- Plody jeřábu propláchneme, necháme okapat a dáme do hrnce.
- Na každé kilo plodů přidáme půl kilogramu cukru, promícháme a odložíme na několik hodin.
- Pokud jsme plody jeřábu nechali přejít mrazem v domácím prostředí, tedy v mrazáku, necháme je zcela rozmrznout.
- Poté přidáme půl litru vody, povaříme asi 15 minut a necháme přes noc v chladu.
- Druhý den zcedíme přes síto, zbytek ještě rozdrtíme a vymačkáme přes gázu další šťávu.
- Sirup uvedeme do varu a hned, vroucí, naléváme do lahví.
- Uchováváme na tmavém a pokud možno chladnějším místě.
- Využíváme na šťávy nebo do čaje.
Související
-
Sedmikráskový sirup
Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.
-
Meduňkový sirup
Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.