Sirup z levandule
Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.
Původem je z oblastí se středomořským klimatem. Daří se jí ovšem i u nás. Její využití je široké. Pomáhá při depresích, úzkostech a také například přispívá ke kvalitnímu spánku. A využít ji můžeme samozřejmě také v kuchyni. Zpestřit může například kávu nebo čokoládu. My pro vás v apetýtových receptech máme tip na Levandulový sirup.
Budete potřebovat:
- 3 citrony
- 1 kg krystal cukru
- 500 g levandulových větviček a květů
- 3 celé skořice
- 1 litr vody
Postup:
- Větve opláchneme a vložíme do hrnce s vodou.
- Přidáme nakrájený citron a skořici.
- Vaříme asi čtvrt hodiny.
- Poté necháme jeden odpočinout.
- Další den přivedeme směs opět k varu a přidáme cukr.
- Sirup by měl zhoustnout.
- Naplníme do lahviček nebo sklenic.
- Nezavařujeme.
- Sirup se hodí na bábovky nebo sušenky, případně do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.