Šípkový med vám pomůže při nachlazení. Jak ho připravit, prozradí Babské rady
Šípkový med, to je doslova elixír zdraví. Užívat ho můžete po lžičkách při nachlazení. Jak ho připravit? Poradí Babské rady!
Stačí natrhané šípky dát do hrnce s vlažnou vodou tak, aby byly ponořeny a nechat 24 hodin odstát. Vodu poté slijeme, měkké plody šípků rozmixujeme a směs přepasírujeme přes sítko. Konzistencí připomíná hmota klasické pyré. Potom je to už snadné, tuhle šípkovou kaši smícháte se včelím medem v poměru 1:1. Směs vlíváme do čistých (nejlépe vyvařených zavařovacích) sklenic a každou na závěr zakápneme lžičkou rumu, který působí jako konzervant.
Šípkový med si můžete vylepšit přidáním dalších ingrediencí: mletou skořicí, hřebíčkem, kurkumou nebo zrníčky vanilky. Uchovávejte ho vždy v chladu.
Související
-
Kdy sbírat a jak sušit šípky? A k čemu jsou dobré šípkové hálky?
Šípky jsou velmi cenným a jednoduše získaným zdrojem vitamínu C. Ale pozor! Jakékoliv narušování plodů před usušením škodí. Šípek ztrácí vitamíny.
-
Jablečný ocet coby prevence proti plísním. Jak ho připravit? Poradí Babské rady
Domácí jablečný ocet je všelék! Můžete ho popíjet zředěný vodou nebo si v něm umýt nohy a předejít tak jejich zápachu i plísním.
-
Šípek je jeden z nejlepších přírodních léků proti paradontóze, stimuluje i potenci a libido
Ohnivě červené plody šípku naznačují, že tato léčivá rostlina bude mít mnoho společného s posílením vitality. Je to jeden z nejlepších prostředků na přirozenou imunitu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.