Silničáři musejí nechat posoudit vliv plánované silnice mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří na životní prostředí

13. březen 2024 09:42

V roce 2028 chtějí silničáři začít se stavbou nového propojení Chomutova a Klášterce nad Ohří. Silnice I/13 má mít nově čtyři pruhy. Ještě předtím ale musí Ředitelství silnic a dálnic získat důležitá povolení.

Pro pokračování přípravy přeložky silnice I/13 musí Ředitelství silnic a dálnic nechat veškeré plány nechat posoudit v rámci vlivu nové stavby na přírodu a obyvatelstvo. O celém posouzení v rámci procesu EIA rozhodlo ministerstvo životního prostředí.

Silničáři se budou muset i v nové dokumentaci zabývat několika připomínkami – například odbor životního prostředí krajského úřadu požaduje ochranu evropsky významné lokality Černovice, kde se vyskytuje roháč obecný. Úředníci také chtějí doplnění míst pro migraci zvěře. Krajská hygienická stanice pak pro novou silnici požaduje dostatečná protihluková opatření.

Koridor nové silnice musí schválit zastupitelé kraje

Nový úsek I/13 by měl vést kolem Černovic, Málkova a Zelené na Chomutovsku a dál pokračovat v současné trase hlavní podkrušnohorské silnice. Umístění nové komunikace ale musí nejdřív schválit krajští zastupitelé v rámci změny zásad územního rozvoje. Tuto krajskou obdobu územního plánu projednají podle mluvčí Magdaleny Fraňkové na dubnovém zasedání.

Už při veřejném projednání změny zásad rozvoje kraje se ale proti plánům na vybudování nové silnice postavili někteří obyvatelé Černovic. Obávali se například hluku nebo emisí z plánované komunikace.

Pokud silničáři získají veškerá povolení, chtějí se stavbou přeložky silnice začít v roce 2028. Podle podkladů ŘSD má nový 15kilometrový úsek vyjít na víc než čtyři miliardy korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související