Severní Čechy volily mistra výčepního. Rozhodovaly znalosti, zručnost i chování k hostům

15. březen 2013

Severní Čechy znají svého mistra výčepního. Finálové kolo soutěže o tento titul se včera konalo v Ústí nad Labem. Zvítězil v něm Jan Bohó z Mostu.

Klání se zúčastnilo 14 soutěžících, kteří uspěli ve dvou semifinálových kolech. Během soutěžního dne je podporovali i štamgasti z jejich mateřských hospod. A pivo přitom teklo proudem.

Jak prozradil jeden z členů poroty Pavel Oulehle, při poměřování výčepních nestačí jen pivo dobře natočit. „Znalosti z historie piva, i o tom čepování samotném jako základ znalostí. A potom je to fyzické načepování piva – jsou dva kohouty, kdy jeden je na klasické čepování s čepicí a potom je druhý kohout, takový otočný, na hladinku,“ řekl Oulehle.

Porota hodnotila také chování výčepního k hostům.

„To není jenom o tom to tam někomu poslat – přijdeš nepřijdeš, mně je to jedno. On o něj musí bojovat. A tím, že mu udělá tu radost na začátku, tak jemu utkví v hlavě a řekne: Jo, tak tam bylo to dobrý pivo, tam se o mě postarali, i ten guláš tam nebyl špatnej, tak tam jdeme znovu,“ řekl šéf poroty a hlavní plzeňský sládek Václav Berka.

Soutěž je tedy také snahou o zlepšení znalostí a chování výčepních.

Mistrem se stal Jan Bohó z Mostu, který bere vítězství jako odměnu za svoji dlouholetou práci. „Ten obor dělám 25 let a beru to jako zadostiučinění toho co dělám,“ konstatoval Bohó.

autor: bach
Spustit audio