Sesunuté terasy pod Větruší

8. srpen 2007

Nadvakrát spadly terasy restaurace pod výletního zámečku Větruše v Ústí nad Labem. Stalo se to kvůli sesuvu svahu. Samotný zámeček, který leží na kopci nad městem, ale podle magistrátu ohrožený není a je výletníkům nadále přístupný.

K prvnímu sesuvu došlo minulý čtvrtek, ke druhému v pondělí po poledni. Ani v jednom případě nikomu nic nestalo. Celou dobu místo hlídají strážníci. Samotný výletní zámeček je pro veřejnost dál otevřen, jen je zakázaný vstup na terasu. Ústečtí radní odsouhlasili použití pěti milionů korun na sanační práce. Pokud by zajištění svahu stálo hodně peněz, požádá město o pomoc stát.

Podle předběžných výsledků se terasa sesunula kvůli tomu, že ujíždí svah. Pod ním je železniční trať, na které se v současné době pracuje. Jestli za sesuv mohou tyto práce, ale primátor Jan Kubata neví. Samotné město, když před dvěma lety zámeček opravovalo, žádný geologický posudek nedělalo. Magistrát teď čeká na znalecké posudky a výsledky geologických vrtů - to podle mluvčího Milana Knotka může trvat týden nebo dva týdny. Tyto posudky by měly určit jak důvod sesuvu svahu tak i případné další zabezpečovací práce.

autor: hau
Spustit audio