Šestý den hasiči bojují s požárem v Českém Švýcarsku. Italská pomoc musela odletět

29. červenec 2022

Skoro pět stovek hasičů v Českém Švýcarsku bojuje od neděle s lesním požárem. Nově budou jednotky chránit také Sokolí hnízdo poblíž Pravčické brány. V pátek ráno se zapojí i letecká hasící technika - kromě tuzemské pomoci z jiných krajů do Česka přiletí například slovenský armádní vrtulník a dvě velkokapacitní cisterny poskytne Německo. 

Na hašení požáru v Národním parku se podílí i sbor dobrovolných hasičů z Frýdlantu, Stráže pod Ralskem nebo hasiči z Turnova. Letadla z Itálie už kvůli požárům na Apeninském poloostrově zasahovat nebudou. 

Mezní Louka představuje další kritický bod v Českém Švýcarsku. Hasiči tam zřídili napájecí místo. Ze kterého přistál policejní vrtulník a přiblížil se s bambi vakem k oranžovému bazénu – velké nádrži, která je napájená tlustou hadicí z údolí řeky Labe. Je to proto, aby to měl vrtulník blíž a mohl snáz nabrat vodu a následně zase rychle odletět na požářiště.

Komplikace kvůli Itálii

Naopak dvojice italských letadel, která pomáhala s hašením požáru v Českém Švýcarsku, se v pátek vrátila do Itálie. Důvodem návratu jsou požáry na Apeninském poloostrově, do jejichž hašení se letadla musejí zapojit. Sdělil to ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. 

Rozhodnutí o návratu letadel Canadair CL-415 do Itálie bylo podle Vlčka neočekávané. Hasiči podle něj nyní hledají alternativy k italským hasičským strojům. O zapůjčení letadel jednají se Španělskem a Švédskem, řekl Vlček České televizi.

Dvě letadla Canadair přiletěla z Itálie do Česka ve středu. Do hašení požárů v okolí Hřenska se naplno zapojila ve čtvrtek. Vodu nabíranou z jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem shazovala v oblasti Hlubokého dolu mezi Hřenskem a Jetřichovicemi. Canadairy se podle Vlčka mezi Miladou a parkem otočily za hodinu asi čtyřikrát, cesta jim trvala přibližně 17 minut.

Kromě italských leteckých speciálů pomáhají hasičům se zvládáním požáru v těžko přístupném terénu vrtulníky s vaky na vodu. Armáda ve čtvrtek nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník. Kromě armádních strojů se do hašení požáru v národním parku zapojilo dalších pět vrtulníků. Dva poskytla policie, jeden firma Czechoslovak Group a po jednom Polsko a Slovensko.

Švédská náhrada

„Jako náhrada za letadla z Itálie by během dneška měly přiletět dva letouny ze Švédska. Nejde o ten samý typ, v průběhu dne to ještě upřesníme,“ sdělil v pátek ráno na tiskové konferenci mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Podle posledních informcí se očekává přílet letadel ve 12:30 hodin. 

 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio