Sedmý den se proti ohni v Hřensku postaví na 750 hasičů. Vstoupí do fáze požárního útoku

30. červenec 2022 09:57

Hasičům se druhou noc v řadě podařilo udržet požár v Českém Švýcarsku na stejné ploše. O víkendu také mění strategii v boji s ohněm – z obrany chtějí hasiči přejít do útoku. Pomoct by jim s tím měly podle mluvčího ústeckých hasičů posily. S požárem bude bojovat zhruba 7ř0 hasičů, dosavadní nasazené hasiče posílilo 60 jednotek. Dosud v Hřensku zasahovalo průměrně 400 hasičů.

Hasiči se podle Lukáše Marvana, mluvčího krajských jednotek v Ústí nad Labem, rozhodli využít deště a přejit z požární obrany do útoku.

„Zatím tady prší spíše symbolicky,“ připustil Marvan. Očekávaný déšť nakonec Hřensko nezasáhne v takové míře, podle předpovědi by do nedělního rána nemělo spadnout více než deset milimetrů srážek, spíše však méně.

Přechod do požárního útoku znamená, že kromě ochrany lidských obydlí a nezasažených částí lesa začnou hasiči zasahovat i u jednotlivých ohnisek. Cílem je proléváním vodou a rozhrabáváním terénu požár lokalizovat.

Požár v národním parku České Švýcarsko, kde hoří sedmý den, bude v sobotu pomáhat hasit osm vrtulníků. Do akce se mělo zapojit také pět letadel, konkrétně tři české Antonovy a dvě letadla Air Tractor ze Švédska. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám ale během sobotního dopoledne vzlétnout nemohla. Kdy je budou moct hasiči využít, není jasné.

 

autor: Jan Beneš | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio