Sedmihradské zelí

Pozdravem z Rumunska končíme…Sedmihradsko = Transylvánie Suroviny a postup: Čtvrt kg vepřového masa nahrubo umeleme, druhého čtvrt kg nakrájíme na menší kostičky a osmažíme na lehce sklovité cibulce na sádle. Cibulka nesmí být barevná, hnědá. V závěru přihodíme nakrájený česnek – 1-2 stroužky. 1 a čtvrt kg kysaného zelí uvaříme skoro do měkka, můžeme pro vůni přidat kůži ze slaniny – pak scedíme a kůži odstraníme. Uvaříme 3 vejce. Propláchneme 15 dkg rýže a udusíme ji v masovém vývaru. Na pánvi osmahneme dvě nožičky dobré klobásy nakrájené na plátky a 15 dkg nakrájené slaniny. Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem, položíme na dno vrstvu zelí, na to dáme plátky vařených vajec, pak plátky osmahnuté klobásy a osmahnutou slaninu a předem na cibulce osmahnuté maso (část), přelijeme kysanou smetanou (celkem půl litru) a dáme vrstvu dušené rýže, znovu klobásu se slaninou, maso, smetanu, zelí, vejce… Vrstvy mírně opaprikujeme, osolíme, poslední vrstvu tvoří zelí, které zalijeme zbytkem kysané smetany, ještě vylepšené šlehačkou. V troubě zakryté pečeme asi tři čtvrtě hodiny.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!