Sedm řidičů tramvají dopravního podniku v Mostě odjelo na čtyři měsíce vypomáhat kolegům do Brna

1. září 2022 13:44

Bimbajku za šalinu vymění do konce roku sedm řidičů tramvají Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. 1. září totiž odjeli vypomáhat svým kolegům do Brna.

Odjet tam mohli proto, že od 1. září začala výluka tramvají mezi Mostem a Litvínovem, která potrvá do konce prosince. Dopravní podnik je proto může postrádat.

„V Mostě jsou bimbajky, v Brně šaliny a v Praze tramvaje,“ vysvětlila regionální rozdíly v označení tramvaje řidička mosteckého dopravního podniku Milada Herčíková. Do Brna se těší. „Bude tam sice větší provoz, ale zase si po letech zkusím něco jiného – nemám z toho obavy,“ konstatuje.

Mostečtí tramvajáci před odjezdem do Brna

Ovládání tramvají, vlastně šalin, mají v Brně trochu jiné než v Mostě. „Jsou podobné, jen palubovka je tam trochu jiná – před měsícem jsme se tam byli podívat. Jsou trochu jinak dělané uvnitř, jsou tam jiná tlačítka, jinak se to startuje, ale jinak je to vlastně stejné,“ shrnuje Herčíková.

Brno = noví lidé a zkušenost, shodují se tramvajáci z Mostu

Mostečtí tramvajáci budou v Brně jezdit na lince číslo 2. Připomínat bude trochu linky z Mostu do Litvínova. „Částečně to jede ve městě, pak je to ale podobné jako u nás ta linka do Litvínova,“ říká řidič tramvaje Petr Bohatý.

Kromě nové trati v jiném městě se mostečtí těší na nové a ještě neokoukané cestující. „Tady už známe všechny ty lidi. Bude to taková změna. A zkušenost,“ dodává Bohatý.

Pro řidiče tramvají z Mostu znamená cesta do Brna odloučení od rodiny na čtyři měsíce. Miladě Herčíkové se po dceři a vnoučatech bude stýskat.

„Špatně to berou, ale mají ještě druhou babičku s dědou. Budeme si volat, v říjnu pak chceme přijet na pět dní, pak v listopadu – takže se to dá. Dnes jsou mobily, kamery, takže si zavoláme a tak. Ale určitě se mi bude stýskat,“ dodává Milada Herčíková.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související