Sdílet služební městské vozy se svými občany se rozhodlo Město Touškov

8. duben 2024 10:20

Město Touškov na severním Plzeňsku chce sdílet se svými obyvateli městské služební elektrovozy. 3 osobní auta pořídí město díky dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Jedno z nich má být určené pouze pro úředníky, další dvě budou moct používat i další zájemci.

„Primárně jsou auta určena pro chod městského úřadu, ale chceme rozšířit naše služby směrem k občanům. Cílíme na mladé lidi a také seniory, pro které je finančně náročné pořídit si vůz a také hradit poplatky za přezouvání pneumatik nebo technickou kontrolu. Auto si budou moct půjčit třeba na nákup za velice přijatelných finančních podmínek,“ říká nezávislá starostka Kateřina Duchková.

Město Touškov bude sdílet s občany elektroauta

Místostarosta Daniel Vávra (Sdružení nezávislých kandidátů Města Touškov) porovnával náklady na cestu do Prahy a zpět. "Autem se spalovacím motorem stála cesta 600 korun, elektroautem 95 korun,“ potvrzuje.

První tři měsíce budou občané platit 100 korun za hodinu, pak se zastupitelé rozhodnou, jak dál. „Máme v plánu jeden vůz pětimístný, druhý spíše užitkový sedmimístný, kdyby někdo potřeboval něco přestěhovat a podobně,“ dodává místostarosta.

„Zákazník si stáhne aplikaci, registruje se, rezervuje si den a čas a provede platbu. Pak už jen přijde k autu, to se samo odemkne a zákazník může odjet. Následně přiveze auto na místo a dá ho na nabíječku,“ popisuje Patrik Bureš ze společnosti PeopleCar, která bude mít celý systém na starosti.

Sdílení aut ve Městě Touškově by mělo fungovat od července.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio