Šátečky s masem
Je to trochu pracnější, ale návštěva pak určitě chuť i vynaloženou práci pochválí.
Suroviny:
náplň: 250 g mletého vepřového masa
250 g cibule
2 lžíce oleje
sůl a pepř
těsto: 250 g hladké mouky
3 lžíce oleje
1 žloutek
trochu vody
sůl
1 vejce na potření
Postup:
1. Z mouky, žloutku, oleje, soli a trochy vody vypracujeme těsto jako na závin. Dáme odležet a připravíme náplň. Pro rychlejší přípravu můžeme využít hotové těsto listové.
2. Na 2 lžicích oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání opečeme, podle potřeby malinko podlijeme, dusíme a necháme vydusit. Necháme trochu zchladnout.
3. Těsto na pomoučeném válu rozválíme asi na půl cm (listové i na míň), rozkrájíme na čtverce, na každý dáme lžičku náplně, přehneme na šáteček, okraje dobře přitiskneme (můžeme ozdobně přitiskávat vidličkou), potřeme rozšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme. Podáváme třeba jako večeři nebo při posezení s vínem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.