Salát z červeného zelí s piniovými semínky

Červené zelí patří mezi zdravé potraviny, které chrání lidský mozek. Do jídelníčku ho můžeme snadno zakomponovat třeba v salátu podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 velké listy červeného zelí
¼ červeného zelí podélně jemně pokrájeného
1 velká šalotka
1 nastrouhaná mrkev
2 lžíce piniových oříšků
1 lžíce lněného, nebo olivového oleje
1 lžíce vymačkané citronové šťávy
½ lžičky citronové kůry
1 lžička medu
sůl a pepř

Dva velké listy zelí položíme na dno servírovací nádoby. V malé míse smícháme pokrájené zelí, šalotku, mrkev a piniové oříšky. Přidáme olej, citronovou šťávu, kůru a med. Dobře směs smícháme, okořeníme solí a pepřem.

Směs nandáme lžící na zelné listy. Salát tak můžeme konzumovat jako závitek v listu, nebo ho jednoduše jíme vidličkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.