Šachy i skládání Rubikovy kostky. Nohama!

16. červenec 2015

Pardubice jsou až do začátku srpna plné šachů a her. Startuje totiž 26. ročník festivalu šachu a her Czech Open 2015. Účast je rekordní a zvána je i nepřihlášená veřejnost.

Organizační štáb se letos rozhodl o několik dní posunout termín začátku turnaje. „V loňském roce jsme totiž zaznamenali pokles počtu účastníků z Německa, jelikož turnaj probíhal v době, kdy v některých z hlediska Czech Openu významných spolkových zemích ještě nezačaly školní prázdniny. Tím, že jsme o týden posunuli datum zahájení turnaje, jsme tento problém eliminovali," říká Jan Mazuch.

"Navíc letos končí ramadán již 17. července a očekáváme proto po několika letech opět účast hráčů ze Spojených arabských emirátů," vysvětluje ředitel turnaje Jan Mazuch. Své zastoupení by měly mít v Pardubicích všechny světadíly. „Očekáváme, že by měli dorazit hráči z 59 zemí, čímž bychom překonali dosavadní rekord," dodává Mazuch.

Hned první víkend turnaje bude divácky velmi atraktivní

Proběhne většina herních turnajů, turnaj ve skládání Rubikovy kostky, a to dokonce jednou rukou nebo nohama! Přihlížet mžete scrabblu, dámě, piškvorkám či bridži.

Po odmlce se do Pardubic vrací také japonské šachy shogi, které se poslední dobou v České republice těší díky partě nadšenců čím dál větší oblibě, a vůbec poprvé zařadili pořadatelé do programu také čínské šachy xiangqi.

„Bereme to jako takový pokus, uvidíme jak se chytne. Xiangqi je nesmírně zajímavá záležitost, například šachovnici uprostřed rozděluje řeka. Určitě to stojí za pozornost.," objasňuje Mazuch. Přítomen bude samozřejmě také sběratel společenských her z USA David Kotin, který jezdí na festival již několik let a opět bude mít připravenou prezentaci deskových her.

Šachy jsou podle exmistra světa Bobbyho Fischera válkou na hrací desce, při níž jde o to rozdrtit konkurentovo myšlení i ego

Skvělé obsazení, ovšem bez pokeru

Nejočekávanější turnajovou součástí je každoročně turnaj PARDUBICE OPEN, tedy otevřený velmistrovský turnaj konaný od 24. července do 1. srpna. Letos se mohou diváci těšit na výtečné obsazení.

Nejvýše nasazeným hráčem bude Viktor Láznička, který se bude pokoušet o svůj první triumf v tomto turnaji. Po 17 letech se navíc v hlavním turnaji představí Sergej Movsesjan. Ten se z vítězství radoval naposledy před 20 lety a pardubickému publiku je dobře známý. Arménský velmistr totiž ve zdejších barvách v minulosti vyhrál několikrát českou extraligu. Movsesjan bude navíc patřit mezi favority také v rapid šachu.

V Tipsport Areně budou dále k vidění například Ukrajinec Dmitrij Kononěnko, Islanďan Hannes Stefansson, Polák Kacper Piorun či špičkový český šachista Jiří Štoček.


CZECH OPEN 2015
26. ročník mezinárodního festivalu šachu a her
16.7. - 2. 8. 2015, Pardubice, Tipsport Arena

Festival počítá také jednu ztrátu, účastníci musí v letošním roce oželet pokerový turnaj, který v minulých letech navazoval na Czech Open. „Bohužel kvůli legislativní nejistotě, která kolem hazardu v poslední době panuje, letos poker neuvidíme," říká Mazuch.

autor: nov
Spustit audio