S věkem se rány hojí pomaleji. Dá se ale tomu procesu pomoci, potvrzuje lékařka

Drobná zranění, která nám zanechají na kůži jizvy, se s přibývajícím věkem hojí obtížněji a delší dobu. Můžeme si ale i tak dopomoct několika způsoby ke krásně zhojeným jizvám, které nevystupují a v ničem nám nevadí. Odzkoušené tipy a rady prozradila MUDr. Eva Novotná.

S věkem se prodlužuje regenerace kůže i samotné hojení všech možných zranění. V zásadě se ale podle MUDr. Evy Novotné jizva hojí přibližně dva týdny od vyndání stehů. Měla by poté vzniknout narůžovělá jizva, která se hojí přibližně rok.

Dalším faktorem pro rychlejší a lepší hojení je prostředí. „Pokud je to operace, je jizva vedená po vláknech chirurgem ve sterilním prostředí. Pokud si ale uděláme něco doma, často jen ránu vydezinfikujeme a zalepíme,“ upozorňuje MUDr. Novotná.

Abychom podpořili hojení kůže, můžeme použít nejrůznější oleje a mazání. Lékařka doporučuje obyčejné, zato osvědčené nesolené vepřové sádlo.

Další důležitou radou pro rychlejší hojení je nemáčet kůži dlouho ve vodě. Aby se jizva krásně zacelila a nevyvýšila se, je také dobré si dělat tlakové masáže. Více už se dozvíte z přiloženého audiozáznamu celého rozhovoru.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.