Rytíři, šermíři, sličné dámy, historická hudba a kostýmy. Návštěvníci hradu Hasištejn se mohli vydat do středověku

21. červenec 2019

Pořadatelé pro ně připravili celodenní slavnosti s rytíři, šermíři, koňmi, historickým tržištěm, tancem i divadlem. Setkání s názvem Okno do středověku letos slavilo malé jubileum - byl to už 25. ročník.

Představení sledovaly v horkém počasí celkem stovky diváků. „Jsem sice v kraťasech, ale vidíte, jak ze mě přesto leje pot. Zbroj má nějaký patnáct, dvacet kilo, ale ta scénka zase netrvá tak dlouho,“ usmívá se šermíř Tomáš Věhlas ze skupiny Páni ze Zvěřince.

„Největším lákadlem letošního ročníku je bitva na hradbách i v podhradí. Takový příběh z dob Václava IV.,“ popisoval jeden z organizátorů Jaroslav Oskar Nedbal.

„Líbí se mi tady. Oblečení, ta atmosféra celkově. Na Hasištejně jsme byli naposledy před dvaceti lety,“ říká Luboš Svoboda, který se přijel podívat s Chomutova. „Hodně ale jinak jezdíváme na hrady, líbí se nám to,“ dodal.

Při prohlídce si návštěvníci mohli například zastřílet z luku, nebo také vidět sokolníka, starou hladomornu. Rytířské souboje se konaly po celý den a večer představení uzavřela ohňová show.

autoři: Libor Želinský , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související