Rychlý makovec
S elektrickými metličkami to bude ještě větší kvapík!
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
130 g cukru
3 vajíčka
1/8 l mléka
půl prášku do pečiva
citronová kůra
špetka soli
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
Postup:
1. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně do něj přišleháme cukr, strouhanou citronovou kůru a žloutky.
2. Do pěny střídavě po částech přidáváme a zašleháváme mouku prosátou s práškem a mléko, nakonec i mletý mák.
3. Těsto vlijeme na připravený plech a v mírnější předehřáté troubě upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.