Rychlokvašky

Na přípravu kvašáků se používají větší okurky než při nakládání do octového nálevu

Přerostly vám okurky nakládačky? Zkuste rychlokvašky alias „močáky“.

Suroviny:

trochu přerostlé okurky nakládačky

základní poměr nálevu: 1 litr vody obyčejné – pokud možno ne chlorované

3 rovné lžíce soli (raději ne mořské)

listy z višně nebo vinné révy

Postup:

  1. Okurky dobře omyjeme, můžeme je několikrát propíchnout vidličkou, lépe tak pronikne nálev.
  2. Okurky skládáme do lahví, prokládáme vinnými listy.
  3. Svaříme si nálev, zalijeme jím okurky – pozor, aby sklenice nepraskla, nalijeme nejdřív jen malou dávku, a když se sklenice ohřeje, dolijeme až do vrchu. Okurky by měly být zcela potopené, povrch ještě můžeme zakrýt listím a zatížit.
  4. Sklenice zakryjeme víčky nebo malými talířky a necháme v běžné teplotě kvasit. Obsah se viditelně zakalí, za týden až 10 dnů by mělo být hotovo.
  5. V lednici pak vydrží i řadu dnů, můžeme je také sterilovat – stačí 20 minut při 85 stupních. Ale nejlepší jsou čerstvé.