Rychlé domácí žemle. Rodina vás za takovou snídani určitě pochválí
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/5806721417d121d409824fda29229c68.jpg?itok=gGJCA7BU)
Nechoďte do obchodu pro rohlíky, napečte si výborné pečivo sami doma
Toto pečivo se hodí jak ke snídani, tak jako příloha k různým pokrmům. Je však výborné jen tak k zakousnutí. Kdo by si chtěl s těstem víc pohrát, může z něj uplést houstičky nebo vytvořit rohlíky.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 balíček sušeného droždí
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička cukru
- sůl
- Na potření a posypání: 1 vejce
- kmín, mák, hrubá sůl, lněné semínko, slunečnicové semínko, sezam,...
Do proseté mouky promícháme sušené droždí, sůl a prášek do pečiva. Přidáme majonézu a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Pak ho rozdělíme na 16 dílků. Z každého vytvoříme bochánek, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a hranou ruky uděláme uprostřed každého bochánku rýhu, čímž vytvoříme krásné žemličky. Necháme je ještě cca 10 minut odpočinout.
Před pečením je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme je podle libosti kmínem nebo mákem či jinými semínky nebo hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C (horkovzdušná trouba) do zlatova.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.