Rybáři u Litoměřic se snaží zachránit ryby z povodňových lagun

14. červen 2013

Po rozvodněném Labi zůstalo mezi Terezínem, Lovosicemi a Litoměřicemi několik obrovských vodních lagun. Rybáři se snaží odtud dostat uvězněné ryby.

Rybáři z místních organizací se snaží vylovit ryby z laguny, která se vytvořila u litoměřického mostu. Kdyby to nebylo právě tady, mohl by tento obrázek připomínat výlov nějakého rybníka. A jak se sem ryby dostaly?

„Při povodni sjely z řeky, protože se dostaly do mělčin a ti kapři se začali v těch trávách, obilí třít a nešli zpátky. Utekli z toho silného proudu do těch tišin," vysvětluje Vladimír Krpeš z litoměřické organizace. Rybáři postupují vodou až k nájezdu na Cháberův most.

„Z teplické organizace máme půjčenou síť, dneska nám přijeli pomoci kluci z Ústí, z Teplic jsou tu, jsou tu z půlky republiky... snažíme se ryby vrátit zpátky, nechceme je nechat v těch polích uhynout.“

Podle Vláďova odhadu se zatím podařilo vylovit několik tun ryb, třeba kolem tří set kaprů. „Jsou to všechno ryby kolem 10 kilo a výš, až k 20 kilogramům. Jsou to mateční, trofejní ryby, taková roste třeba 15, 20 let," dodává.

Ústecký rybář Josef Černý přitakává. „Škoda, že tu nejsou rybáři, kteří nás kritizují, kteří chodí na Labe a říkají, že tu nejsou ryby. V těchto lagunách by viděli, co je to za práci ty ryby dostat a že Labe je zarybněné dost."

Na některých místech ještě musí rybáři počkat, až voda klesne. „Tady jdeme zase na další laguny, kde to hoří, jak se říká. Protože to teplo nám nepřeje, ryby se tam uvaří. Voda se ohřeje, budou bez kyslíku a bohužel uhynou.“

Největším úskalím jsou v lagunách porosty obilí a vojtěšky, síť se v tom špatně tahá a zanáší se. Rybáři se hodně nadřou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio