Rybáři na Vysočině bojují proti vyhynutí úhořů, nedávno jich do řek vysadili na tři tisíce

4. červenec 2014

Rybáři z Vysočiny se snaží vylepšit stav populace úhořů v řekách. Už deset let společně se svými kolegy po celých Čechách a na Moravě vysazují tento druh ryby. V uplynulých dnech vysadili na Vysočině za pomoci Moravského rybářského svazu na tři tisíce malých úhořů.

„Dřív byly na řekách u mlýnů úhoří lapadla, kde úhoře, kteří tady vyrostli a táhli do moře na výtěr, chytali, odlovovali. Dneska něco takového neexistuje. Ale myslím, že úhořů se tady, když se vysazují, nachytá dost,“ říká předseda jihlavské organizace Moravského rybářského svazu Jan Kopřiva.

V posledních letech rybáři úhoře vysazují, aby zkrátka a dobře úplně nevyhynuli. Na Vysočině letos dostali od rybářského svazu tři tisíce malých úhořů.

„Většina úhořů se vysazuje prostřednictvím českých organizací nebo spolků. Protože tam mají spád k moři blíž než my tady na Moravě. Přesto se ale Moravský rybářský svaz snaží a kupuje úhoře a vsazuje je,“ vysvětluje Kopřiva.

„Je pravda, že se dřív vysazovala strašná spousta úhořího monté, byly to kvanta, statisíce a z toho tady nějací úhoři zůstali,“ dodává.

Než se ale takový malý patnácticentimetrový úhoř dostane například do rybářských revírů na Vysočině, projde si podle Jana Kopřivy pořádný kus cesty.

„Oni je kupují většinou v Anglii, kam je vítr zanese po výtěru. U Brna je pak pan Schwarz, který má chovné rybníčky a ten je odkrmí do velikosti 15 centimetrů. Potom je dodá přímo tady organizacím.“

Jan Kopřiva je také vášnivý rybář. „Kdyby se mi to povedlo a chytil bych úhoře, pravděpodobně bych ho vyudil,“ přiznává.

autor: jak
Spustit audio