Rozpečené medové fíky

Fíky patří mezi nejstarší léčebné plody Orientu. Doporučovali je již egyptští léčitelé 1500 let před naším letopočtem k předcházení nemocí. Chutnají čerstvé, ale můžete je třeba také rozpéct s medem. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 8 až 12 čerstvých černých fíků
  • 1 až 2 lžíce másla
  • 4 lžíce tekutého medu
  • hrst pistácií
  • 1 lžička mleté skořice
  • 250 gramů hustého jogurtu, nebo kokosové šlehačky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra a šťáva z ½ biopomeranče

Předehřejeme gril na střední teplotu.

Každý fík rozkrojíme do kříže směrem od stopky, ale nedokrojíme. Mírně rozevřeme jako květ. Postavíme fíky po dvou do zapékacích mističek a do každého vložíme malý kousek másla.

Pokapeme medem, okořeníme a posypeme nasekanými pistáciemi. Dáme pod gril na 5 minut, až z medu a másla vznikne hustá omáčka na dně misky.

Promícháme hustý jogurt s vanilkovou esencí a lžičkou medu (nebo datlového sirupu), pomerančovou kůrou a šťávou a podáváme s rozpečenými fíky.

Související

  • Čokoládová bábovka z červené řepy

    Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta přidává červenou řepu a sladí stévií.

  • Pomerančové kuře

    Pomeranče jsou proslulé obsahem vitaminu C. Často je jíme čerstvé a vyrábíme z nich džus, ale hodí se i do pokrmů s masem. Zkuste recept dietoložky Štěpánky Kutišové.

  • Amarantové lívance s ovocem

    Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců.