Rozhlédněte se z hradiště Březina, sídla našich předků

11. červen 2021

Hradiště Březina se nachází u stejnojmenné obce na Rokycansku. Na vrchu hradiště nalezneme dřevěný altán, odkud i přes vzrostlé stromy můžeme pozorovat část našeho kraje.

„Vyhlídku zde nechal zbudovat tehdejší majitel panství Kašpar Maria Šternberk, významný přírodovědec, a to v 19. století. Stojí tu dřevěný altán a kamenný ochoz. Vrchol hradiště je ve výšce 619 m n. m. a současně se jedná o nejvyšší bod zdejšího Šternberského panství,“ uvedl vedoucí Šternberské lesní správy - polesí Skřež Zbyněk Hora.

„Původně tady bylo halštatsko-laténské hradiště datované od 5. století. Pak pravděpodobně i keltské. V 9. století zde žili Slované, přičemž hradiště Březina je jediným slovanským hradištěm v okrese Rokycany. Hradiště sloužilo k ochraně obyvatel ještě v 10. a 11. století. Jeho rozloha je asi 1,4 ha a má tvar oválu. Zachovaly se dva kamenné valy, dříve vysoké až 5 metrů, kdy vnější je zachován jen zčásti a vnitřní je v lepším stavu,“ osvětlil historii místa Zbyněk Hora.

Nejen pro jeho historii stojí hradiště za návštěvu, najdete tady také krásnou přírodu s mnoha vzrostlými stromy, kdy některé z nich jsou staré 150 a více let. „Nejsnazší cesta na vrchol hradiště je z parkoviště u březinského zámku, odtud pak po červené turistické značce cca 1,5 km po cestě zvané Hraběnka. Na trase je umístěno jedno zastavení. Dobíjecí kameny slouží pro unavené turisty, kteří zde můžou dobít energii,“ řekl Hora.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio